Månadsrapport augusti 20162 min read

hand and rouleaus of coins

Jag har ändrat endel hur portföljutvecklingen mäts. Från att ha mätt värdeutveckling (aktieinnehavens värdeutveckling, utdelningar och sparande) har jag övergått till att endast mäta hur portföljen växer genom realisationer av aktieinnehav, utdelningar och sparande. Skillnaden är således att portföljens kapitalbelopp kommer växa sakta över tid, snarare än fluktuera främst pga av aktiekursutvecklingen.

Siffrorna för månadsskiftet juli/augusti misstämmer endel, då siffrorna inte är från månadsskiftet (var på semester). Siffrorna bör stämma bättre jämförelsemässigt mellan augusti/september och framåt.

Ungefärlig sammanställning enligt följande:

Utdelningar  + 793,70
Sparande/Uttag  + 5 500
Realisation av aktievinst/förlust  + 594,86
Förändring Kapitalbelopp (%)  + 1,65
Förändring Kapitalbelopp (Kr)  + 6 888,56
Ingående värde 2016-08-01:  + 410 043,74
Utgående värde 2016-08-31:  + 416 932,30

Det fattas också en utdelning, som enligt pressmeddelande ska betalas ut den 31 augusti. Då det är ett amerikanskt innehav via kapitalförsäkringar hos Avanza kan det dröja ett par dagar extra. Utdelningen kommer bokas för september istället, så slipper jag allt trassel med att ändra om alla siffror i sammanställningen… Ändring i utdelningskalendern kommer också göras.

Värt att nämna i övrigt är att innehaven i Saltängen Property Invest håller på att hyvlas bort varefter exit kan göras med vinst. Likaså håller innehaven i Serendipity Innovations Pref. på att likvideras. Innehaven ökas däremot på i K2A Pref. liksom i SAS Pref. Det lutar också åt att avyttra Hemfosa Pref., ALM Equity Pref. och Genova Property Group Pref. Jag har skissat på att inneha följande preffar:

 • Akelius Residential Pref.
 • Klövern Pref.
 • K2A Pref.
 • SAS Pref.

Tanken är att konsolidera posterna i de olika pref-innehaven för att hålla nere antalet bolag att hålla reda på. I övrigt väntar jag in en nedgång så jag kan fylla på i övriga bolag som Investor, Atlas Copco, H&M, Handelsbanken och kanske några andra intressanta bolag ur bevakningslistan. Cirka 14% av portföljen utgörs av likvider i dagsläget, så det finns lite att tillgå när det sker.

Erhållna utdelningar, jämfört med föregående år.

utdelningar-månadsvis-augusti-2016

Klart godkänt betyg. Årets rullande utdelningar står i skrivande stund på 26 712,62 kr, med en YoC på 6,41%. Så mycket lär dock inte erhållas, men målet är dock uppnått (23 000kr). Det blir en bra grund inför nästa år.

Må gott och investera väl!

2 Kommentarer
 1. Utdelningsstugan
  Utdelningsstugan says:

  Riktigt fin utveckling! Vi ligger ganska lika kapitalmässigt, men du inkasserar bra mycket mer utdelningar än mig. Kul att se hur olika strategier utvecklar sig över tid.

  Må väl och lycka till framöver!

  • Johan
   Johan says:

   Hej,

   DHT Shipping och preferensaktierna gör nog skillnaden. Försöker hålla pref-innehaven på maximalt 40% av det totala innehavet. Däremot får jag ju säga att du har en väldigt fin lista över bolag i din portfölj. På lite sikt hoppas jag kunna addera fler bolag, men väntar på att få upp kassaflödet i tillräcklig nivå att kunna köpa aktier på USA-börserna med lite mer kontinuitet.

   vh

Kommentering är stängd.