Gigantisk extra-amortering genomförd2 min read

Rent krasst är det inte många gånger man får två st arvsutbetalningar under samma år. Den här gången var det min sambo som erhöll en rätt stor påse pengar. Arvet var villkorat att majoriteten skulle gå till huset. Ibland är det så, vilket man får respektera. Det är svårt att inte känna en viss ödmjukhet över att “få” pengar någon annan arbetat ihop…

Majoriteten av pengarna gick till en extra-amortering för våra bolån, motsvarande 349 957 kr. Utöver det har en stor portion på runt 50 000 kr satts in på familjens “underhålls-konto”, pengar ämnat för framtida underhåll av huset.

Sammantaget ger det inte bara en balansräkning som ser betydligt mer stabil. Soliditeten (sammanlagda tillgångar / skulder) hoppade upp från cirka 55% till drygt 63%. Bolånen sjönk från cirka 1 850 000 kr till prick 1 500 000 kr. Huset köptes för två år sedan för 2 000 000 kr, med 85% belåning, ytterligare 190 000 kr lånades för finansiering av bergvärme, golvmassa till källaren samt vattenburen golvvärme i tvättstugan för ett år sedan. Cirka 300 000 kr har lagts på huset med kontanta medel för en ombyggnation av hela entréplanet i samband med inflytt. Värderingen är satt till konservativa 2 600 000 kr i nuläget. Mycket pengar har alltså lagts på huset men minskad skuldsättning gör att kalkylen numera har en rätt hygglig marginal.

Fortsättningsvis kommer vi amortera 2 500 kr / månad, en minskning från 2 748 kr / månad. Räntekostnaderna kommer sjunka med cirka 1 200 kr. Inte fy skam.

För övrigt rapporterade Tele2 bra siffror, och står fast vid +10% utdelningshöjning nästa vår. Fler småköp i Fingerprint har gjorts senaste veckan, och en hög Ratos köptes under 38 kr.

Må gott och investera väl!

2 Kommentarer
 1. Aktiepappa
  Aktiepappa says:

  Bara att gratulera till amorteringen även om själva arvet sannolikt var följden av något tråkigt, den biten ber jag att få beklaga. Amortering är dock en bra grej. När man amorterar blir det en ränta-på-ränta-effekt i sig då det blir mindre att betala ränta på nästa månad eller kvartal och därmed mer pengar över att investera.

  Snyggt köp i Ratos med! Under 38 kr känns de köpvärda.

  • Johan
   Johan says:

   Ja, alltid tråkigt när sådant händer, en del av livet.
   Ränta-på-ränta-effekten blir som du säger även vid extra-amorteringar. Det blir rätt många tusenlappar per år. 🙂
   Att få ner belåningsgraden är också bra ur hänseendet att fallande bostadspriser inte riskerar skapa problem gentemot kreditgivaren i första taget. Inte för att det finns sådana tecken än på horisonten…
   Förhoppningen är att den ökade budgetmarginalen kan användas till att fortsätta bygga buffertar och öka sparandet.

   Ratos har blivit mer eller mindre fastnitad i portföljen pga av den dåliga kursutvecklingen. Jag hoppas snarare på att få se en oförändrad eller stigande utdelning över tid. Men nog hade pengarna gjort större nytta i Investor… ? 😉 Kan de med ny VD vända skutan på lite sikt tror jag dock att bottenfisket som nu skett på senare tid betalar sig.

   Må gott!

Kommentering är stängd.