Ratos B senaste tiden och tankar kring Fingerprint3 min read

Ratos B hör till ett av mina större innehav i portföljen, och har senaste åren haft en rätt tråkig utveckling. Själv har jag ägt Ratos sen förra året, och har då och då köpt aktier allteftersom kursen utvecklats negativt.

ratos-b-2016-12-12

Senaste tre månadernas köp kan dock ha skett kring bottennivåer, och ett betydande insiderköp rapporterades idag från en av storägarna. Rent tekniskt har aktien öppnat upp för en positiv trend. Inte troligt att det är absolut sanning, men det ser intressant ut. Arcus-gruppen har noterats på Oslo-börsen vilket också inbringar en hel del pengar till den redan välfyllda kassan. Utdelningsmässigt hoppas jag på en höjning, men det troliga är nog en bibehållen eller något sänkt utdelning (åtminstone om man är något pessimistiskt lagd).

Ratos får ses som ett något mer riskfyllt investmentbolag att investera i, där enskilda innehav (som Aibel) fått stort utslag på aktiekursen. Samtidigt bör man vänta sig en viss volalitet i aktien då alla bolag i Ratos portfölj inte alltid går bra. Ratos finns i min portfölj med lite längre tidshorisont än några få år, på några års sikt bör bolaget inbringa goda utdelningar till portföljen.

I övrigt har jag en investering i Fingerprint, och den har växt ordentligt under de senaste dagarnas ras. Ett otroligt hårt klimat råder i handeln (och på börsforum) från många olika aktörer, men den senaste tidens “urblåsning” betraktar jag som positiv då vi (kanske) närmar oss botten för den här gången. Förväntningarna har också kommit ned ordentligt, inte minst då bolaget vinstvarnade häromdagen. När man investerar i bolag som Fingerprint bör man göra det utifrån ett långsiktigt perspektiv. På den positiva sidan verkar de i en högintressant bransch mitt i den globala trenden säkerhet genom biometriska sensorer. Pin-koder och lösenord är alltså snart ett minne blott! Här har de en betydande position och kommer fortsätta vara en av de större aktörerna på marknaden för fingersensorer på mobiltelefoner. Snart väntar massproduktion av smarta kort, bank- och kreditkort och inte minst IoT och andra användningsområden ta fart. Marknaden för sensorer bör således växa kraftigt de närmaste åren. Men det är klart att nerverna påverkas något av att se innehav tappa 20-30% på kort tid! Och det är klart att tankarna också befunnit sig kring huruvida om det är fel fallande kniv jag försöker fånga…

Har ni inte redan läst denna artikel i ämnet, så länkar jag denna artikel även här: http://fundamentalanalys.blogspot.se/2016/12/vad-kan-man-lara-sig-av-fingerprint.html

Har du några “högriskaktier” i portföljen och hur går tankarna kring dessa?

Må gott och investera väl!

1 svara
  1. MiljonMål
    MiljonMål says:

    Jag äger också i Fingerprint och började köpa i förra veckan när den dåliga nyheten kom. Jag tycker företaget är extremt undervärderat just nu och en uppgång borde komma men det lär nog ta några månader.

Kommentering är stängd.