Bevakning av aktier2 min read

Jag har gått igenom en del bolag via börsdata.se och funnit runt 20 bolag som får utgöra mitt framtida innehav i mitt tradingkonto. Drygt 200 000 kr har kontot vuxit till senaste två åren. Kontot har hittills inte inkluderats i Kombiportföljen.

I nuläget kommer störst fokus ligga på att försöka avyttra ett par innehav som utgör en våt filt över hela situationen. Fingerprint, Ratos och till viss del även H&M har hittills varit misslyckade investeringar. Jag har dock lärt mig att alltid har torrt krut tillgängligt. Och blivit påmind om att hålla sig till sina egna kriterier! Under året kommer jag inte använda något ny sparande till att köpa nya aktier, utan låta de ligga på räntekonton och växa sig större. Nästa steg i planen är att konsolidera sparandet till färre konton samt exkludera en del andra konton från Kombiportföljen. Jag kommer fortsättningsvis ha både ISK (för svenska innehav) och KF (för utländska innehav).

Målet är att återgå till att äga en fler bolag, alla med utdelning, gärna med spridning under året. Investeringar i aktier i dessa bolag kommer ske lite mer mekaniskt. Preferensaktier kommer jag inte äga, och det kommer främst utgöras av svenska bolag. Atlas Copco, Castellum, Handelsbanken, Investor, Klövern, Latour, SJR, Tele2 och Trelleborg är några bolag jag tittat lite närmare på. En del är tidigare bolag jag ägt, och många är favoriter bland andra sparare.

Det är helt enkelt dags att inse att det tar tid att göra saker rätt, det behöver få ta tid att få investeringar växa över tid. Vägen framåt är inte att försöka chansa för mycket, trejda de där extra kronorna med risk för att köra fast. Lite mer sunt förnuft, lite mer fokus, och lite mer insikt i att få snöbollen att rulla mer stadigt framåt. På trejdingkontot har jag nu en liten minipost för varje innehav som jag valt ut. Just nu är det mesta lite dyrare än jag önskar. När de blir lite billigare blir det dags att köpa. Varje innehav får utgöra högst 5% av varje bolag, helst. En lite jämnare nivå på innehaven ger en lite jämnare nivå av utdelningar, och skulle något innehav störtdyka slår det inte lika hårt på portföljen.

Må gott och investera väl!