Uttag ur fondportföljen

Sedlar_nr1_low

Vi närmar oss tillträdesdag för husköpet. Den 1 oktober får vi nycklarna! Denna dag är vi bokade på möte på banken tillsammans med säljarna och mäklaren. Inför detta möte ska vi ha pengar tillgängligt för utlägg kopplade till husköpet, bland annat till att upprätta nya pantbrev. Sedan tidigare finns det pantbrev, men värdet på dessa uppgår inte till den summa vi nu ska låna till. Pantbrev är bankens säkerhet i huset när du tar bolån.

Samtidigt, för att äga huset måste vi betala lagfartsavgift. Den kostnaden är inte heller helt obetydlig. I övrigt tillkommer andra små kostnader.

Alltså;

Uppläggningskostnad 0,00
Lagfart arvode 475,00
Inteckning fastighet arvode 475,00
Lagfart utlägg 30,825,00
Ansökan pantbrev utlägg 21,635,00
Summa 53,410,00

Den kontantinsats vi mottog vid efter försäljningen av vår lägenhet, har sedan i juni dess förädlats i form av fondsparande, i ungefär 3 månader. Kontantinsatsen vi mottog översteg redan den totala kostnaden redovisad ovan… Men varför spara pengar på bankkontot till 0 % ränta istället för fonder som ger åtminstone  1-2% ränta? 🙂

Då jag delade på kontantinsatsen och förde över hälften till mitt sparande, och andra hälften till min sambos sparande, så kommer jag göra tvärtom när det nu närmar sig tillträdesdag. Hälften kommer tas ut från mitt sparande och andra hälften från min sambos sparande. Vi har det mesta uppdelat av skatteskäl.

För enkelhetens skull tar jag ut 27 000 från vardera kontot. De kvarvarande hundralapparna kan sitta kvar i kontot de ska finnas på inför tillträdesdagen, som är tre dagar före, enligt bankens instruktioner. Det kontot utgör vårt gemensamma buffertkonto.

Det har varit en rolig resa att förvalta en något större summa. Det har tillsammans med det återstående sparkapitalet vuxit med ungefär en tusenlapp! Pengarna som blir kvar ska fortsätta arbeta genom fondsparande ytterligare någon tid framåt. Fram till den dagen då försäljningen från lägenheten inkommer i sin helhet vid månadsskiftet oktober/november. Försäljningen kommer ge drygt 300 000 kr. Netto. Den kommer utgöra, tillsammans med vårt befintliga sparande, månadssparande, värdeskapande investeringar utgöra grunden till vår framtida frihet!