Mättad marknad och endel förändringar

760150914

Av döma av statistik, nyheter och rapporter verkar läget alltmer indikera kommande nedgångar på såväl aktiemarknaden som obligationsmarknaden. Jag överväger att helt lämna obligationsmarknaden, främst företagsobligationer. De alternativ som finns kvar är räntefonder och statsobligationer, som de mest trygga alternativen före bankkontot. Problemet är att jag troligtvis kommer inleda 2015 med ganska låg värdeutveckling på sparandet. Målsättningen är somsagt 10% per år så förhoppningsvis kommer det finnas ljuspunkter även på kort sikt, med lägre risker. Jag önskar att nedgången kommer snart, då det blir dags att börja vikta om till indexfonder och aktier…

Några aktier på minbevakningslista har kommit närmare köpläge. Problemet är bara att försöka klura ut hur en större nedgång skulle påverka dels aktiekursen men framförallt avkastningen. Det finns några undantag, framförallt USA-bolag där jag lyckats vaska fram ett par intressanta bolag. Kanske snart dags att introducera de på bevakningslistan, och möjligtvis börja handla med USA-aktier.

För övrigt kommer vi få nycklarna till vårt nya hus på onsdag. Då blir det dags för en rätt omfattande renovering! Det kommer bli riktigt kul att modelera om det till vårt tycke och smak… Ja, det kommer givetvis kosta endel, men den lyckade lägenhetsförsäljningen har inte bara inbringat medel till detta, utan även en hygglig grundplåt till mer offensiva investeringar. Investeringar som förhoppningsvis ger god avkastning, som en passiv inkomst. I början blir det troligtvis inte jättemånga kronor, men med växande kapital i form av månadssparande och regelbunden, återinvesterad avkastning ska vi nog lyckas med vårt mål – passiv månadsinkomst!

Hittils har jag uppnått målavkastning på mitt eget sparande inom en kapitalförsäkring. Målet framöver är att få det sammanlagda sparandet för alla våra konton att uppnå målavkastning på 10 % årligen. Barnen har varsin kapitalförsäkring, 2st. Min sambo har också en vanlig depå med sparande och en oanvänd kapitalförsäkring I samband med att vinsten på försäljningen betalas ut, kommer det mesta av vårt sparande att hamna i varsin ISK (tyvär får man bara ha en ägare på en ISK). Det kommer troligtvis betyda att mitt befintliga fondsparande i kapitalförsäkring, utom barnens givetvis, sambons sparande i depå, kommer konsolideras till ISK-kontona. Skälen är praktiska, framförallt. Det är lite synd att inte fortsätta fondsparandet på ett tydligare sätt… Har inte riktigt spikat upplägget riktigt. En annan tanke skulle kunna vara att ha sparande i fonder i varsin kapitalförsäkring, och aktier i varsin ISK. På det sättet slipper jag tömma kapitalförsäkringen. Får se hur det blir i slutändan.

Må gott och investera väl!