Köpa aktier med lånade pengar

kredit-300x191

Tog kontakt med min nätmäklare och ställde lite frågor om att koppla på en kredit till sitt konto. Nätmäklaren Avanza har något som heter Superlånet med fördelaktig ränta samt en vanlig kredit (typ blanco-lån) med högre ränta.

Principen är enkel. Ansök om en kredit. Få krediten kopplad till en ISK eller KF. Använd krediten till att köpa aktier, exempelvis. På din ISK/KF framgår hur mycket kredit du kan nyttja.

Som jag förstod så kan man använda krediten när man egentligen känner för det, utan alla möjliga kostnader under tiden. Så fort man nyttjar kredit debiteras dock ränta. För att reglera skulden när kredit används går det att föra över pengar direkt till det kontot. Det behöver dock inte nödvändigtvis vara från ISK/KF.

En annan intressant aspekt är att det går att uppnå ett nollsummespel när kredit nyttjas, och finns likvida på en ISK/KF. Detta enligt Avanza för att underlätta hanteringen av transaktioner mellan kreditkontot och ISK/KF. När krediten dras och finns likvida på ISK/KF debiteras det ränta på kreditkontot men du erhåller motsvarande ränte på ISK/KF. En rätt fin lösning.

Mitt tanke med en eventuell kredit, jag har inte det i dagsläget, är att lägga köpordrar med lång giltighet till en köpkurs som är förutbestämd. Då jag helst vill ligga fullinvesterad, är det inte säkert att likviderna finns tillgängliga när köptillfället väl ges. Det är här denna lösning blir aktuell.

Själv ska jag fundera ett tag över om detta är något som kan vara aktuellt för egen del. En uppenbar risk är att det bidrar till att blåsa upp värdet på aktier om det används i stor utsträckning av väldigt många investerare. En annan aspekt är att det blir tuffare att reglera eventuella skulder om marknaden rasar, vilket historiskt sett har skett ett antal gånger.

Må gott och investera väl!

p.s icke-sponsrat inlägg! Jag varken stödjer eller avråder bruk av krediter i samband med värdepappershandel… d.s

p.p.s tydligen kan man som bloggare riskera åtal om man ägnar sig åt tvivelaktiga skriverier kring värdepapper som kan antas vara marknadspåverkande p.p.s