Några uppdateringar om läget

Det verkar som oron för Kinas konjuktur börjar få större påverkan på börserna runt om i världen. Till skillnad från den senaste Greklandskrisen så kanske det finns viss substans i det som nu sker i Kina, som kan få lite större konsekvenser för mina innehav. Konjukturen kanske vänder nu, med det stora raset som följd? Med vetskapen att börsen går i cykler så lär det studsa tillbaka – förr eller senare. Jag kommer fortsätta köpa regelbundet hur som helst, med sparande och utdelningar.

Bland mina innehav kan noteras nedgångar i det mesta. Exempelvis kan noteras att Atlas Copco har hamnat under 200 kr, senast var i januari. Andra bolag som ABB, Castellum, NCC, Ratos, Tele2 och TeliaSonera backar också. Det som står emot är dock preferensaktierna, trevligt nog. Även om de flesta backar lite, och har så gjort ett tag, är inte nedgången lika brant. Noterar till och med att ett par bolag stiger idag. SAS Pref och fastighetsbolaget Kallebäck Property Invest stiger på en annars illröd börs.

Just nu dominerar säljtrycket nedåt. Men för eller senare bör botten nås denna gång. Själv är jag rätt snabb med att förbruka likviderna som finns tillgängliga lite väl snabbt, så därför är det lite magert med ytterligare köp just nu. Nästa vecka trillar det dock in lite sparpengar, som tröst i en annars klen utdelningsmånad. Ännu klenare blir september, runt 300 kr. Revanschen kommer inte förrän i oktober då en rätt fin summa utdelningar erhålls, och kanske det kommer en börsrevansch då också. Den här tiden är inte den bästa, om man tittar på statistiken.

En annan sak som jag funderade över sedan ett par månader är möjligheten att nyttja belåning som ett sätt att få en liten hävstång, alternativt ett sätt att få igenom köp i ett läge med tillfällig likviditetsbrist. För en tid sen gjorde jag slag i saken och skickade in blanketten och nu har jag en kredit kopplad till ett av mina konton. Dippar som denna kanske kan vara bra tillfälle att nyttja den möjligheten?

Jag tänkte testa möjligheten vid detta tillfälle, och sedan utvärdera. Troligtvis fyller jag på i befintliga innehav i första hand. I andra hand kanske H&M, där jag skulle kunna fylla på igen, då senaste siffrorna visade på fortsatt positiv utveckling. Kursnedgången tycker jag, i det här fallet, egentligen lite ologiskt och visar på tecken på att många säljer utan att se till det fundamentala i bolaget.

Må gott och investera väl!