Har börsen blivit billig nu?2 min read

Året har ju startat allt annat än glädjande när vi blickar mot börserna runt om i världen, och i enskilda aktier. Men det finns några ljuspunkter, åtminstone i min portfölj. Mer om det senare. Den nedåtgående trenden, som man får säga har pågått sedan förra våren ser inte ut att vara över riktigt än. Problemen tycks hopa sig inom råvaruindustrin, tillverkningsindustri för att troligtvis spilla över på fler branscher. Hög skuldsättning och krympande marginaler lär snart accelerera inom alla delar av ekonomin. Åtminstone går det att spekulera så.

I ett läge av fortsatta nedgångar, eller rentav ras lär medierapporteringen domineras av den ena domedagsprofetian efter den andra. Arbetslösheten lär öka, nedläggningar likaså.  Priset på aktier lär fortsätta rasa likaså. Problemen lär hopa sig. Det har hänt förr och kommer hända igen.

Just nu ser portföljen rätt illröd ut. Värst till ligger Atlas Copco, men också Tele2 och endel preferensaktier. Men på den positiva sidan, såhär långt på året utgörs av två fastighetsbolag. Nämligen Castellum och Realty Income Corp. Jag tänker inte dra snabba slutsatser av detta. Det är fina, stabila bolag med en stark ställning på marknaden. Båda har gått uppåt, och ligger på blått i min portfölj. Jag kommer inte avyttra dessa, utan de får fortsätta uppåt för mig. Faller de ned lär jag köpa fler. Vinnare ska inte säljas.

Jag frigjorde lite kapital igår och plockade in en del aktier vilket fick upp 12-månaders tullande utdelning till över 19 000 kr. Riktigt kul! Detta trots hög amorteringstakt på skuldsidan. Nästa månad hoppas jag kunna amortera än mer och snabba på processen ytterligare. Buffertar ska också byggas upp och där återstår lite arbete.

Jag kan konstatera att den nedåtgående trenden gör det fortsatt aktuellt att köpa aktier -de blir ju billigare och billigare hela tiden. En svårbedömd aspekt är dock framtida utdelningstillväxt i vissa bolag. Det kan komma sänkningar, vilket inte är önskvärt. Därför lär jag försöka prioritera utdelningsaristokraterna i första hand. Castellum till exempel!

Hur gör du i nuvarande börsläge?

Må gott och investera väl!

4 Kommentarer
 1. Utdelningsstugan
  Utdelningsstugan says:

  Hej Utdelningsinvesteraren!

  Riktigt bra jobbat med 19 000 kronor i rullande 12-månaders utdelning! Hur ser du på utdelningstillväxt kontra high yield? Är planen att fortsätta köpa preferensaktier eller mer vikta om portföljen mot företag som har bättre utdelningstillväxt utsikter?
  Tack för i övrigt en läsvärd blogg!

  /Utdelningsstugan

  • Johan
   Johan says:

   Hej, och tack för kommentar -alltid glädjande att se utdelningarna växa, oavsett om det är genom att köpa fler aktier eller utdelningshöjning. Jag kom lite närmare målet för detta året tack vare gårdagens manöver.

   10 000 kronorsfrågan är ju huruvida var man ska lägga krutet någonstans. Jag brottas med flera dilemman och i slutändan handlar det väl om att hitta en rimlig nivå.
   Ett dilemma är väl kassaflödesaspekten, dvs regelbunden utdelning som möjliggör återinvesteringar. Preferensaktierna är ju rätt tacksamma då de uppfyller det önskemålet -utdelningar spridda över året. Baksidan är att det blir inte så mycket högre utdelning från dessa…

   För tillfället vill jag se en högre andel bolag som troligen genererar högre utdelning varje år, då jag tycker 40% preferensaktier är gränsen för min portfölj.

   En annan aspekt är de bolag som har en ganska hög direktavkastning, typ TeliaSonera och STAG Industrial där det förstnämnda kanske är mest problematiskt. De har oroväckande hög andel utdelning i förhållande till vinsten, vilket inte kommer vara hållbart i längden. Så ibland finns risken att “köpa grisen i säcken” så att säga.

   Som jag varit inne på tidigare kommer jag försöka lägga lite mindre krut på preferensaktier (typ Klövern) och högavkastande bolag (typ TeliaSonera). Och försöka lägga lite mer krut på historiskt mer stabila bolag, typ Atlas Copco och Investor, men gärna fler Realty Income Corp eller andra liknande bolag. Ska tilläggas att även jag är inkonsekvent -senast köpte jag lite SAS-preffar, så… 🙂

   I takt med att börsen fortsätter sin resa söderut tror jag det finns fler amerikanska bolag som letar sig in i portföljen, ska tilläggas. Vore ett misstag att inte utnyttja läget att komma in billigt i amerikanska bolag. Här finns ett antal på min lista jag gärna vill äga:

   – Procter & Gamble
   – Johnson & Johnson
   – Consolidated Edison
   – Universal Corporation
   – Southern Company
   – Emerson Electric Company
   – Tidewater Inc.
   – Genuine Parts Company
   – General Mills, Inc.
   – AT&T
   – National Retail Properties
   – Honeywell International Inc.
   – ConocoPhillips
   – Exxon Mobil Corporation
   – V.F. Corporation
   – Union Pacific Corporation
   – Fler Realty Income Corp
   – Fler HCP

   Blev lite långt svar och jag vet inte om varken du eller jag blev så mycket klokare! haha! Lite krasst så försöker jag väl navigera mig genom en nyckfull Mr. Market, och försöker lägga krutet där det gör mest nytta dels på kortare sikt med också på lång sikt.

  • Johan
   Johan says:

   Ja, Atlas blir allt billigare. Och de kommer att komma tillbaka i framtiden. De har aldrig sänkt utdelningen, vilket får ses som en tröst i sammanhanget.

Kommentering är stängd.