Ett aktieköp

Seadrill_jack-up

Seadrill har legat länge under bevakning framförallt då de haft en hög utdelning tillsammans med en stark affärsidé. Händelserna under hösten grusade dock mina förhoppningar om att kunna åtnjuta en hög utdelning från denna aktie. Anledningarna är två, negativa sådana:

För det första så har oljan sjunkit dramatiskt, och verkar fortsätta nedåt under ytterligare en tid. Orskerna tänker jag inte spekulera kring. Politik? Överproduktion?
För det andra så har bolaget beslutat om att inte dela ut några pengar till sina aktieägare inom överskådlig tid. Utdelning fr.o.m nästa eller nästkommande år?

Som tur är köpte jag inte i höstas, vilket var planen. Istället har jag nyligen köpt in mig till en lägre kurs än tidigare, med förhoppningen om att de två tidigare anledningarna förvandlas till positiva anledningar (igen).

Företaget ligger (om än inte riktigt) på operationsbordet. Det är möjligt att aktien kommer fortsätta sin resa nedåt inom överskådlig tid. Frågan är dock hur länge. Deras kommunicerade siffror visar dock att läget inte riktigt är nattsvart. Istället för att dela ut pengar till aktieägarna kommer dessa istället användas till att betala av en del av sina skulder (som är rätt stora i dagsläget). Framgent bör det leda till en hyggligare balansräkning. En annan aspekt att deras primära affärsområde (bygga och hyra ut skepp och riggar) fortsätter generera pengar, även om intäkterna sjunker, och beräknas sjunka ett tag till. Det troliga är väl att företaget också kommer syna sina kostnader för att anpassa kostymen.

Då jag ser innehavet som långsiktigt berörs jag inte nämnvärt av att siffrorna är röda. Med ett av världens mest moderna riggportfölj tror jag att de står bra rustade inför framtiden. Därför tror jag att de kommer komma tillbaka till lönsamhet, och på sikt också även börja dela ut pengar till oss aktieägare igen. Troligtvis blir det också fler aktieköp närmaste månaderna, för att få ner snittpriset, och för att positionera för rekyl uppåt när oljan stiger igen.

Jag köpte 150 st Seadrill på oslo-börsen den 2 januari (billigare courtage än att köpa Seadrill på USA-börsen). Kursen blev 94,39, till valutan 1,047517 mot den svenska.

Må gott och investera väl!