Skalat av lite Castellum, köpt DHT Holding, Inc2 min read

Efter att ha utvecklats drygt 10% på ett av kontona sålde jag 15 st Castellum med en hygglig vinst på 200 kr (mer än dubbelt så mycket som utdelningen skulle ha gett).

Detta gjordes för att köpa ett nytt bolag som jag nosat på en längre tid. DHT Holdings, Inc är ett norskt bolag, med juridiskt säte på Bahamas och börsnoterat på New York-börsen, som ägnar sig åt att frakta råolja i båtar. Riktigt stora båtar

Värt att notera är att bolaget klarat att växa både organiskt och genom förvärv trots låga oljepriser samtidigt utan att öka skuldsättningen för mycket.

För det första är skuldsättningen hanterbar, cirka 51% av tillgångarna (som utgörs av ett antal båtar, främst så kallade VLCC, supertankers). För det andra är en mindre del av båtarna kontrakterade under flera år, som genererar lägre, men förutsägbara intäkter. En större andel av båtarna är hyrs däremot ut mot spot-marknaden, vilka ger bra mycket högre intäkter, och därmed mer lukrativa.

Bolaget sjösätter under 2016 ytterligare fem båtar. Bolaget har tidigare förvärvat båtar från bland annat Samco, en stor operatör på marknaden.

 • EPS väntas öka med 21%, bruttovinsten med nästan 70% under 2016
 • P/E ligger förnärvarande kring 5
 • P/B är låga 0,7.
 • Direktavkastningen ligger 14,5% (vid pris kring $5,80)
 • Utdelningsandelen är på attraktiva 60%.
 • Bolaget delar ut varje kvartal

Bolaget är egentligen rätt litet, med Benjamin Grahams mått, men jag ser ingen poäng att försöka värdera bolaget med de kriterierna. Snarare är bolaget ett av de mer riskfyllda investeringarna i portföljen, som indirekt är exponerat mot en krisande bransch som oljeindustrin utgör. Men likt Kinder Morgan Inc är de inte direkt exponerad mot oljepriset, deras tjänster efterfrågas trots lågt oljepris. Oljan behöver trots allt transporteras till olika länder med hjälp av båtar, då inte pipelines utgör något realistiskt alternativ.

Jag har initierat en position i DHT Holdings, Inc till kursen $5,80.

Läsvärda Seeking Alpha-artiklar här, här och här samt en väldigt detaljerad analys här.

Denna manöver tryckte upp YoC till 5,80 för portföljen, och ger en rullande 12-månaders utdelning på över 20 000 kr. En milstolpe om något! Och jag har nu två bolag som är exponerad mot oljemarknaden, men som inte borde vara avhängigt ett visst oljepris. Däremot tycks de vara prissatta efter oljepriset, vilket gör att man kan köpa ganska billiga aktier just nu.

Må gott och investera väl!

1 svara
 1. drommaren
  drommaren says:

  Hej!

  Intressant bolag du snappat upp. Jag har ett tag viljat vikta lite av portföljen mot olja men inte mot rena oljebolag. Jag känner inte till det här bolaget alls men ska läsa på lite efter det här inlägget!

  Ha en bra helg!

Kommentering är stängd.