Sålt Castellum (!)1 min read

Castellum är ett av få bolag som gått bäst i portföljen, där en fin utdelning erhölls för ett par veckor sedan. Den har fortsatt gått bra, och låg cirka 4,5% plus när jag tryckte på säljknappen, sälj skedde vid kursen 131,00 kr / aktie. Utdelningen gav 3,91% mot GAV.

Men det visar sig att den pågående förvärvsprocessen av Norrporten inrymmer lite märkliga tveksamheter. Lite grävande journalistik har hittills renderat en rätt ingående beskrivning av försäljningsprocessen och misstänka personband mellan personer i ledande positioner inom Castellum och säljarna Första och fjärde AP-fonden. Mer om detta i denna artikel. Även DI har skrivit om ämnet tidigare.

Jag är normalt sett försiktig till journalistik och ser inte skäl att dra ett förhastat beslut enbart av tidningsartiklar. För Castellum ser det rent siffermässigt ut som ett bra köp.

Enligt uppgifter värderas Norrporten till 25 miljarder, med en prislapp på 15 miljarder. Inte en dum affär. Förlorarna däremot är pensionsspararna, då försäljningsprocessen inte inkluderar fler intressenter än Castellum trots att intresse finns från andra aktörer.

Jag misstänker att mer kommer upp till ytan och väljer att kliva av tills dess att bilden klarnar kring vad händer. Egentligen var planen att sälja någonstans kring 135 kr och avvakta en större dipp, men jag är ändå nöjd med avkastningen som getts, motsvarande cirka 8,4%.

Vad tror ni om Castellum och den pågående förvärvsprocessen av Norrporten?

Må gott och investera väl!

2 Kommentarer
 1. Ola
  Ola says:

  19 år med höjd utdelning, stabil verksamhet och VD lovar 10 % ökat förvaltningsresultat i år. Har emellertid ingen åsikt om ett eventuellt förvärv av Norrporten men de har klarat sin expansion bra tidigare och jag förväntar mig att det fortsätter så. Att sälja kvalitetsbolag brukar endast rendera i att man får köpa tillbaka de dyrare vid ett senare tillfälle.

  • Johan
   Johan says:

   Hej,

   Precis därför är det ett fint case. Deras track-record är svårslaget på stockholmsbörsen. Det kan absolut bli en fin affär att köpa Norrporten, för Castellum. Jag väljer dock att ställa mig på sidlinjen tills bilden klarnar lite med tanke på hur tillvägagångssättet tycks ske. Finansiering av förvärvet är en annan aspekt jag funderat över. Mer lån? Nyemission? Jag vet inte om det är rätt beslut att stå utanför, brukar sällan ha rätt. Så vi får vänta och se vad det hela landar i. 🙂

   Må gott!

Kommentering är stängd.