Bevakning av aktier

Jag har gått igenom en del bolag via börsdata.se och funnit runt 20 bolag som får utgöra mitt framtida innehav i mitt tradingkonto. Drygt 200 000 kr har kontot vuxit till senaste två åren. Kontot har hittills inte inkluderats i Kombiportföljen.

I nuläget kommer störst fokus ligga på att försöka avyttra ett par innehav som utgör en våt filt över hela situationen. Fingerprint, Ratos och till viss del även H&M har hittills varit misslyckade investeringar. Jag har dock lärt mig att alltid har torrt krut tillgängligt. Och blivit påmind om att hålla sig till sina egna kriterier! Under året kommer jag inte använda något ny sparande till att köpa nya aktier, utan låta de ligga på räntekonton och växa sig större. Nästa steg i planen är att konsolidera sparandet till färre konton samt exkludera en del andra konton från Kombiportföljen. Jag kommer fortsättningsvis ha både ISK (för svenska innehav) och KF (för utländska innehav).

Målet är att återgå till att äga en fler bolag, alla med utdelning, gärna med spridning under året. Investeringar i aktier i dessa bolag kommer ske lite mer mekaniskt. Preferensaktier kommer jag inte äga, och det kommer främst utgöras av svenska bolag. Atlas Copco, Castellum, Handelsbanken, Investor, Klövern, Latour, SJR, Tele2 och Trelleborg är några bolag jag tittat lite närmare på. En del är tidigare bolag jag ägt, och många är favoriter bland andra sparare.

Det är helt enkelt dags att inse att det tar tid att göra saker rätt, det behöver få ta tid att få investeringar växa över tid. Vägen framåt är inte att försöka chansa för mycket, trejda de där extra kronorna med risk för att köra fast. Lite mer sunt förnuft, lite mer fokus, och lite mer insikt i att få snöbollen att rulla mer stadigt framåt. På trejdingkontot har jag nu en liten minipost för varje innehav som jag valt ut. Just nu är det mesta lite dyrare än jag önskar. När de blir lite billigare blir det dags att köpa. Varje innehav får utgöra högst 5% av varje bolag, helst. En lite jämnare nivå på innehaven ger en lite jämnare nivå av utdelningar, och skulle något innehav störtdyka slår det inte lika hårt på portföljen.

Må gott och investera väl!

Jag har återuppstått

Efter ett par års frånvaro har jag åter börjat ta tag i min blogg om min resa mot ekonomisk frihet. Skälen till frånvaron av inlägg har varit flera, men mitt sparande har fortsatt och jag för anteckningar över utvecklingen hela tiden.

Ett par skäl till att jag slutade skriva var brist på tid, men också av frustration. Saker och ting tillkommer och ibland faller bort i tillvaron, kanske naturligt att det ibland blir så. De senaste månaderna har jag börjat läsa en del andra bloggare i denna nisch, vilket har inspirerat mig att åter börja skriva ned tankar och erfarenheter kring sparande och investeringar. Det finns fantastiska individer och familjer där ute som också genomgår en liknande resa – otroligt inspirerande. Jag önskar er alla ute i landet fortsatt lycka till med era resor mot ekonomisk frihet!

Sedan jag slutade skriva har min resa fortsatt, men det har varit en otroligt tuff sådan. Att hålla motivationen uppe även när utvecklingen för såväl enskilda innehav som sparmål och annat går åt “fel” håll har varit otroligt påfrestande. När jag tittar tillbaka så upptäcker jag att jag frångått ett par av mina uppställda kriterier, milt uttryckt.. Såsom många fantasifulla sagor börjar:

Det var en gång… ett bolag som heter Fingerprint, som hade en otrolig kursuppgång för några år sedan. Jag rycktes med i hypen kring det lilla Göteborgs-bolaget som hade framtiden för sig. Jag började trejda i bolaget i en tillsynes liten skala på ett av mina konton (som inte är medräknat i Kombiportföljen), ett konto menat för trejding. En blygsammare summa om 20-30 000 vid tillfället. Det gick bra till en början, men jag anade inte hur detta lilla bolag, med min lilla insats skulle växa sig större med tiden, likt ett virus som infekterar kroppen och ger upphov till en förkylning. Som utvecklas vidare till värk, feber och slutligen utslagning av vitala organ.

Jag utökar mina innehav till ett av mina konton i Kombiportföljen. Kursen börjar sjunka, jag fortsätter köpa för att sänka mitt GAV. Tiden fortgår och jag fortsätter köpa, sälja när få tillfällen ändå ges. Som mest uppgår innehav till ett par hundra tusen med ett GAV långt över rådande kurs. Som lägst tycks kursen plana ut, några sista dödsryckningar innan den fullständiga kollapsen? Inte riktigt. Aktien och bolaget har återhämtat sig. Kanske lite märkligt, men en liten gnutta hopp återstår. Mitt gav är mer attraktivt än tidigare, det har krävt mycket tid, tålamod och uppoffring för att försöka investera mig ur detta bolag. Än är inte resan slut, men uppoffringarna har slagit hårdast.

Samtidigt som detta pågår har jag konsoliderat mina övriga innehav till några få. Min plan sedan flera år tillbaka var att överge de många små innehaven, i preferensaktier bland annat, till fördel för stora, trygga, stabila bolag. Bolag som också kunde ge potential till kursstigning, kanske gick det att tjäna lite extra utöver utdelningen? Mina trygga innehav Hennes & Mauritz och Ratos… Även här, ska det visa sig, hade jag väldigt fel. Några ytterligare kommentarer kring dessa bolag lämnar jag inte. Det är möjligt att jag får någon slags revansch om några år. Framtiden får utvisa.

Så, min resa så här långt har varit ganska tuff, och tålamodsprövande. Jag antar att det är min envishet och dröm om ekonomisk frihet som förhindrat mig från att fullständigt kapitulera.

Det har dock varit en positiv utveckling på andra sätt. Sparandet, har fortsatt, även om en högre sparkvot varit önskvärt. En del livsval förhindrar dock detta. Livet med familj och hus möjliggör inte någon högre sparkvot i nuläget. Det har också blivit en del lyckade affärer i mina försök att köpa andra bolag i tillfällen av börskorrigeringar, för att sedan sälja i uppgångar.

Vid årsskiftet 2016/2017 så uppgick Kombiportföljen till 438 644,55 kr. Vid årsskiftet 2018/2019, för drygt 3 månader sen, uppgick portföljen till 602 089,37. Så, på något sätt har portföljen ändå vuxit. Sparandet har haft betydelse liksom utdelningar och realisationer av värdepapper. Som jag skrev för flera år sedan har jag slutat följa portföljens värdeutveckling utan jag för anteckning över hur mycket pengar i reella termer som jag har investerat eller placerat i portföljen, ett belopp jag valt att kalla för Kapitalbelopp.

Om jag köper en fastighet för 1 000 000 eller aktier för 1 000 000, och jag vill leva på avkastningen så är inte aktuellt värde intressant. Om fastigheten avkastar 100 000 kr / år och aktierna avkastar 120 000 kr / år, så är min investering i aktier mer gynnsam. I båda fallen är inte en avyttring av min investering av intresse, eftersom det är avkastningen jag är intresserad av i första hand. Det är endast inför en avyttring som värdet är intressant. I fallet aktier går det att följa värdeutvecklingen så länge börserna är öppna, vilket är lite knepigare med en fastighet.

Så, vad är planen framöver? På något sätt kommer jag försöka uppnå målet om att avyttra mina innehav som tagit alltför stor plats. Innehav som har för höga ingångskurser, eller inte ger någon utdelning. Jag har ägnat mycket tankar till de många kontona, men ännu inte hittat en bättre lösning än den nuvarande. Jag har en liten lista över bolag jag skulle vilja äga, till ett hyggligt pris förstås. Vid någon korrigering så kanske det uppstår köptillfällen? Mycket av mitt kapital är uppbundet i innehav som backat mycket. Det skulle krävas mer kapital att sänka ingångskurserna i dessa, och i bästa fall komma ur dessa tidigare. Det har inte varit framgångsrikt att konsolidera innehaven till några få (illa valda bolag)? Kanske är läge att bredda innehaven?

I nuläget brottas jag med olika frågor och dilemman, men jag fortsätter. Ja, jag fortsätter att spara, investera och få snöbollen växa. Just nu är det uppförsbacke, men den ska växa.

Må gott och investera väl!
(Ja, jag ska göra mitt bästa)

Skatten höjs (igen) på sparande

Regeringen har gjort det igen. Förslaget att återigen höja skatten på ISK och KF ligger nu på bordet, och det är Vänsterpartiets ekonomiska politik som ligger till grund för förslaget. Senast jag skrev i ämnet här var 2015, och jag är lika kritisk nu som då, eftersom förslaget är dåligt av flera skäl:

 • Höjd skatt på sparande motverkar sitt syfte, att få in mer skattepengar
 • Jakten på skattepengar tenderar att få människor att samla pengar på hög och/eller,
 • flytta pengar undan beskattning
 • Då människor flyttar pengar stigmatiseras dessa som skattesmitare, trots att de hellre vill göra rätt sig
 • Med ränteavdraget premieras vidare och ytterligare skuldsättning då skillnaden mellan att amortera och spara ökar
 • Sparande i sig minskar sårbarheter i den reala ekonomin och i den egna hushållsekonomin
 • Ju mer pengar som tas ifrån den reella ekonomin till den offentliga sektorn, desto mindre pengar finns kvar i den övriga ekonomin – ekonomin stagnerar

Om Vänsterpartiet istället väljer att arbeta för att successivt sänka ränteavdraget enligt exempelvis dansk modell kan den offentliga sektorn spara in på utgifter som, rent krasst, är en subvention till ägande och lån utan säkerhet. Istället vill de även utöka kriterierna för när man kan få studiemedel från CSN. De vill även göra det möjligt till skuldsättning för att ta ett körkort. Ett förslag som även det skapar problem i ekonomin.

Vänsterpartiet vill väl, men skapar istället en massa problem, eftersom de i grunden inte förstår hur ekonomin fungerar.

Uppdatering 12 september 2017:
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, har tagit initativ till en namninsamling som kommer överlämnas till Per Bolund, Finansmarknads- och konsumentminister samt bitr. finansminister.
Länk finns här.

Må gott och investera väl!

 

Ett spartips

Jag har inte skrivit något spartips (mig veterligen) på bloggen. Men här kommer ett spartips som berörde mig själv idag, som jag tänkte dela med mig av.

Kylskåpet slutade fungera och efter en stunds felsökning konstaterade jag att kompressorn började ge upp. Det blev helt enkelt aldrig riktigt kallt i kylskåpet. Några hundra kronor i förlorade kylvaror kändes också lite surt. Så, det var bara att försöka hitta ett kylskåp. Gärna från en affär som har sådant i (eget) lager. Alltså, jag kan inte vänta 2-3 dagar för att varan egentligen ligger i ett centrallager… Det är lite bråttom, vilket egentligen inte alltid är bra ur sparhänsyn. Kan man planera långt i förväg kan man oftare hitta bra produkter till bra pris. En generell tumregel.

Efter ett samtal med svärfar (bärhjälp!) konstaterade vi att en större kedja kunde tänkas ha ett prisvärt alternativ. Denna helg hade de försett butikerna med ett parti kyl/frys av märket Samsung, så det är ju egentligen bara att åka och hämta. För säkerhetsskull passade vi på att stanna till vid en annan kedja. Ja, för att så att säga sondera terrängen -i händelse av att inte missa ett eventuellt fynd. Inget fynd gjordes, men säljaren tyckte att vi absolut skulle agera skyndsamt, för snart blir alla vitvaror flera hundra kronor dyrare. Varför då undrade vi. Jo, det införs en skatt på elektronik, en slags miljöskatt.

Va?

Mycket riktigt så har kära miljöpartiet lyckats få igenom en skatt, som åsidosätter det miljöarbete som redan sker i branschen (RoHS exempelvis). Det verkar vara oerhört mycket kritik mot det här, men tydligen ska vi gilla läget. Det värsta med förslaget är att det endast gäller varor som säljs i Sverige.

VA?!

Skatten bygger på samma idé som skatt på kapital, tillgångar eller någon annan av de hundratal skatter inom i princip alla områden som införts med vanföreställningen att bara “de rikaste (underförstått, de flesta människor i landet) ska bidra till en allt mindre produktiv ekonomi, samt att den inkomst du ska leva på inte är summan av det du får över, utan det politikerna tycker att du ska få behålla.

Jag är av åsikten att de flesta skatter i landet införs när risken för budgetunderskott är nära förestående, alternativt total brist på fantasi, ideologiska skäl eller av rent korruptionsrelaterade skäl snarare än att försöka rationalisera i myndighetsträsket, bidragsträsket eller politikerträsket. (Måste verkligen “Samhället” sköta ALLT i ett land?). Ok, införs en skatt för att beta av stadsskulden -kan jag möjligtvis köpa, även om principen “förbjud politiker a.k.a stat, kommun, landsting att låna pengar överhuvudtaget” borde gälla först och främst.

Så till mitt spartips:

 1. Ska du köpa elektronik (ja, i princip allt som drivs av el/batteri), köp före 1 juli 2017.
 2. Sluta köp elektronik i Sverige -köp av elektronik utomlands kommer löna sig ännu mer.

Av ovanstående skäl köpte jag även en frys, det blev ett bra pris för kombinationen. Att de såklart också matchar varandra får väl ses som en bonus. En extrafrys i källaren kan jag tänka mig att damma av när den nya frysen går sönder -då slipper jag betala dyra pengar pga av en s.k “miljöskatt” (annat ord för utsugning), för en sådan om några år. Jag sparar således pengar även i framtiden. Typ… Jag håller tummarna åtminstone!

Må gott och investera väl!

p.s som avskräckande exempel, alltså inte som inspiration, länkar jag till en annan korkad (föreslagen) skatt (samt andra korkade skatter), som införts i Kalifornien, USA: http://www.sfchronicle.com/business/article/California-plans-for-collecting-taxes-on-11119631.php?google_editors_picks=true d.s

En lugnare transaktionsmånad

Även inläggen har varit fåtaliga den senaste tiden, men så kan livet se ut ibland! Jag har varit rätt avvaktande under en stor del av månaden med tanke på den franska valrörelsen, och vad utgången kan tänkas betyda för marknaden. Kanske inte helt oväntat steg börserna kraftigt denna vecka som svar på valresultatet. Etablissemangets guldpojke Emmanuel Macron (Social-liberal) samt anti-etablissemangskvinnan Marine Le Pen (Nationalkonservativ) gick vidare till den andra valomgången. Det återstår att se om de gängse opinionsundersökningarna och de traditionella medierna får rätt den gången, om att den favorit-tippade Macron blir Frankrikes näste president. Tidigare hade de helt fel om att Storbritannien röstade för att lämna EU samt att Trump skulle bli president i USA.

Ur ett investeringsperspektiv är det hela väldigt intressant, främst att se hur marknadsaktörerna påverkas på olika sätt utifrån vad som sker inom politiken i världen. Igår valde jag att kliva ur ett flertal mindre och större innehav (med viss insikt om att det kanske var lite för tidigt). Men det är ibland svårt att vara girig. Innehav jag gick ur har den senaste tiden stigit mellan 5 och 15 procent. Även i innehav där utdelning erhållits i år. Summa summarum genererades ett par-tre tusen i realiserad vinst, varav ungefär hälften gick till att beta av min belåning något.

Utdelningsmässigt blev det drygt 2 000 kr vilket får anses som godkänt. Mer exakta siffror om portföljutvecklingen kommer vid månadsrapporten för april. Just nu är likviderna uppe i drygt 40 000 kr, så det finns lite krut att använda i händelse av att köptillfällen uppstår, men det kanske är bättre att lägga pengarna i en räntefond då väldigt mycket är högt prissatt just nu.

Må gott och investera väl!

Utveckling för hushållsekonomin, nyckeltal

Vid sidan av den dagliga förvaltningen av Kombiportföljen har jag även koll på hushållets hela ekonomi och följer noga ett stort antal nyckeltal och budgetposter. Syftet är givetvis att hålla koll på intäkter och utgifter, men också på tillgångar och skulder. Det har nu gått några år sedan jag började hålla stenkoll på ekonomin.

Här kommer några siffror för hushållsekonomin:

Kombiportöljen, nyckeltal 2015 2016 2017
Kapitalbelopp, Kombiportföljen 290 678 438 644 452 106
Utdelningar, erhållna 12 421 22 634 4 235
Utdelningar, rullande 18 423 26 192 24 003
Utdelningar, per månad 1 035 1 886 352
Tillgångar 4 314 433 4 672 916 4 951 864
Skulder 1 977 596 1 682 857 1 619 987
Eget kapital 2 336 837 2 990 059 3 331 877
Sparkvot 16 % 19 % 25 %

Värt att notera är att Kombiportföljen har vuxit under de senaste tre åren av två skäl. Dels så har det skett genom att spara, erhålla utdelningar samt realisera vinst vid försäljningar. Den har dock inte alltid vuxit stadigt. Endel uttag har skett, som har använts till andra utgifter. Vissa uttag har varit större än andra… Det är främst sedan början av 2016 som uttagen minskat betydligt. Det finns flera förklaringar till detta. Dels så sattes det inte mer pengar än vad som var försvarbart. Vi har också lärt oss att budgetera bättre genom att bygga upp olika typer av målspar och en buffert. Vi har också lärt oss att hålla i pengarna bättre.

En utvecklande resa har skett de senaste åren, där vi lärt oss längs vägen nyttiga lektioner i att hitta rimliga nivåer för olika typer av sparande, att hålla i pengarna bättre samt se till att de pengar som sätts in i Kombiportföljen är på en rimlig nivå så att uttag inte behöver ske. En varierande inkomstnivå under tiden har spelat en stor roll. Vi blev föräldrar för tredje gången, vi flyttade från en liten bostadsrätt till ett större hus. Omständigheter som ställer nya krav! Men det har varit en rolig resa!

På tillgångssidan märks detta tydligt. Numera finns det tillgångar i form av hus, bil, Kombiportföljen, spar- och räntekonton samt framtida pensioner. På skuldsidan har lånen vuxit i takt med detta. Här gjordes en stor extraamortering under förra året som fick ned nivåerna ordentligt. Vi har en rimlig amortering på bolånen utifrån rådande ränteläge, 1,5%. Utöver det finns det endel krediter samt en liten skuld till CSN. Det som fått störst inverkan på skuldsidan är kostnadsdisciplin. De krediter vi skaffar (och de är välavvägda och sällan förekommande) återbetalar vi mycket snabbare för att slippa eventuell påförd ränta. En del av skulderna är i form av belåning på Kombiportföljen och uppgår just nu till cirka 12% av kapitalbeloppet. Samtliga lån amorteras, och det är inte den största skulden (CSN, ca 68 000 kr – 1%) som amorteras mest, utan lånet (blancolån, 56 000 kr – 4,20%) med högre ränta som amorteras mest. När blancolånet är återbetalt så kommer belåningen att amorteras ned till under 5% fortare. När samtliga lån utom bolånet är amorterade kommer amorteringen där att öka till minst 2%, och resterande del gå till att bygga upp en räntebärande buffert till en högre nivå än nuvarande målsättning om 50 000 kr.

Det som är kanske mest glädjande att se är att sammantaget alla insatser vi gjort de senaste åren och de lärdomar vi gjort så har sparkvoten ökat. I år väntas den landa kring 25 %. Skälen till att sparkvoten var lägre tidigare var mindre inkomster, sämre budgetdisciplin och höga uttag.

Utdelningsnivån har stadigt ökat under åren, och i år väntas den rullande utdelningsnivån nå cirka 30 000 kr. Det återstår en hel del arbete att kunna hamna där, men än finns det 9 månader kvar på året, och mycket kan kunna ske på den tiden. Sparandet tuffar på och kommer kunna bibehållas, samt utdelningar som tickar in regelbundet gör att jag troligtvis kommer nära målet. Det som möjligtvis skulle krävas är någon typ av större engångsinsättning som skulle kunna hjälpa till. Just nu ser det inte ut som det skulle vara möjligt, men kanske längre fram.

Detta var ett inlägg utifrån det lite bredare perspektivet. Det kanske väcker lite tankar hos dig!

Må gott och investera väl!

Viktat anskaffningsvärde vid otaliga köp- och säljtransaktioner i en aktie

I brist på ett bättre begrepp använder jag viktat anskaffningsvärde, trots att de flesta exemplen som beskriver detta tycks i huvudsak beskriva om du köper vid flera tillfällen olika mängder aktier till varierad kostnad. I mitt fall är jag nyfiken på vad det viktade anskaffningsvärdet blir då jag köpt och sålt delar av ett totalt innehav otaliga gånger. Till min hjälp använder jag innehavet Fingerprint, ett innehav jag köpt och sålt sedan den 2 juni 2016 på ett av mina konton. Hittills har jag uppdaterat siffrorna för GAV i min kalkylblad, som visas i Avanza, men jag har noterat en längre tid att det avviker något varje gång jag köpt och sålt, men aldrig avyttrat innehavet helt. Så jag beslöt mig för att ta reda på hur det egentligen ligger till…

Avanza har en exporteringsfunktion som gör det möjligt att behandla alla data i ett ‘Google Spreasheet’. Efter att ha spaltat om, sorterat och rensat bort endel onödiga kolumner ser tabellen ut på följande sätt. Notera att endast de senaste transaktionerna finns med, men totalt sätt är det flera hundra rader av transaktioner.

Här har jag valt att förlägga alla köp på ena halvan, och sälj på andra halvan. Köpkurs, antal, typ av transaktion samt summa av varje transaktion finns med. Summerar jag respektive får jag reda på hur mycket det blir tillsammans. Exempelvis får jag veta hur mycket den genomsnittliga köpkursen blir sammanlagt. Just nu ligger den på 75,00 kr / aktie. Värt att notera är också att courtagekostnader räknas in. Samtidigt får jag fram att den genomsnittliga säljkursen ligger på 80,96 kr / aktie, alltså högre än den genomsnittliga köpkursen. Det betyder att jag hittills av det jag köpt och sålt i Fingerprint genererat vinst. Men samtidigt ligger jag som helhet på ett stort minus, men jag kommer till det lite senare.

Om jag nu vill veta hur mycket köp- och säljtransaktionerna har genererat i vinst drar jag helt enkelt bort 80,96 från 75,00 vilket blir 5,96, samt multiplicerar det med antalet säljtransaktioner. Då får jag fram 9 083,08 kr. Det är hur mycket vinst som ackumulerats genom samtliga transaktioner. Avanzas uppgift för GAV är lite missvisande för den beräknas fram på ett annat sätt, nämligen att alla transaktioner utgår från den sammanlagda värdet hela tiden, över tid blir skillnaden rätt stor… I min beräkning får jag fram att det viktade anskaffningsvärdet blir 65,31, alltså där kursen behöver vara för att gå break-even, om jag säljer allt vid ett givet tillfälle. Inte 57,58 som avanza anger. Jag löser också problemet att det totala kapitalbeloppet tyckts ha sjunkit pga av alla transaktioner i Fingerprint.

Så, på detta sätt går det alltså att få fram ett viktat anskaffningsvärde då man genomför flertalet köp- och säljtransaktioner på delar av ett innehav. Värdet för det viktade anskaffningsvärdet ändras varje gång transaktioner genomförs, så jag överför värdet till Kombiportföljen när det sker genom en automatisk länkning mellan sidorna.

Det stora problemet återstår dock – det är en lång resa kvar tills jag ligger helt plus i detta innehav.

Må gott och investera väl!

Sammanställning av utdelningsläget i portföljen

Med ett bolag som ännu inte lämnat förslag om utdelning för året så kommer trots det en sammanställning över läget. Ratos utdelningsnivå misstänker jag blir oförändrad, så jag gör antagandet att så blir fallet. Siffrorna för respektive bolag finns att läsa här.

Senast uppdaterade siffran för rullande 12-månaders utdelning var 26 194,64 kr per den sista januari. Castellum, DHT Shipping och Investor tillhör de bolag i portföljen som höjer utdelningen sedan föregående år. Tele2 och TeliaSonera sänkte utdelningen sedan förra året. H&M lämnade oförändrad utdelning, samt förväntar jag att så blir fallet för Ratos. Den kanske största förändringen är dock att Fingerprint inför utdelning för första gången.

Den lilla positiva nyheten fick mig att flytta upp bolaget till portföljens sammanställning för utdelningar. Här är några fakta:

 • Fingerprint utgör just nu 11,19% av portföljens kapitalbelopp
 • 4,72% av den totala utdelningsnivån kommer från bolaget
 • YoC ligger på 2,71%
 • Snittkursen ligger på runt 74,00 kr

I skrivande stund hamnar rullande 12-månaders utdelning på imponerande 28 396,99 kr, en ökning med 2 202,35 kr eller 8,4%. Portföljen utdelningsnivå har alltså ökat med 8,4%, vilket i sammanhanget är en väldigt stark siffra. Enbart återinvesterande av utdelningarna under året skulle få målet om 30 000 kr att uppnås vid en investerad direktavkastning på lite drygt 5%. Därtill kommer det månatliga sparandet resultera i att målet överträffas, med stor sannolikhet. Än är det givetvis för tidigt att dra helt säkra slutsatser. Mycket skulle kunna förändras under året. Omallokeringar, sänkt utdelning i främst DHT Shipping eller andra oförutsägbara händelser. Men det känns trots det väldigt sporrande att fortsätta arbeta för att inte bara uppnå målen men också överträffa dem. Det hjälper absolut till att nå det långsiktiga målet på lite kortare tid.

Må gott och investera väl!

Mål för 2017

Jag har efter gediget budgetarbete, sifferexcersis och kvalificerat gissande sammanställt 2017 års mål för Kombiportföljen. Här finns målen angivna, samt tidigare års mål.

År Målsättning, kombiportföljen Utfall, kombiportföljen 
2016 Avkastning, innehav + 40 000 kr
Utdelningar, rullande + 30 000 kr
Sparande + 35 000 kr
Återbäring/uttag – 20 000 kr
YoC 6,05 %
Kapitalbelopp, innehav + 500 000 kr
Likvidbuffert/räntekonto + 40 000 kr

Jag hoppas att portföljen växer sig över en halv miljon kronor detta år. Speciellt hoppas jag också att få till en större summa som räntebärande likvidkonto, så inte uttag sker via försäljning av aktier, en slags kudde. Några större orostecken ser jag inte på horisonten, utan det är gediget gnetande som gäller.

Sparandet startar lågt, med förhoppning att höja det något under året, kanske som större engångsinsättningar.

I övrigt kommer inläggen bli något färre, och troligtvis innehålla mestadels månadsrapporter och besked om utdelningar. Jag kommer inte riktigt att ha tiden att skriva lite djuplodande bolagsanalyser, även om ambitionen finns. Rekommenderar istället att klicka runt i bloggkollektivet för att hitta sådana.

Må gott och investera väl!

 

Gigantisk extra-amortering genomförd

Rent krasst är det inte många gånger man får två st arvsutbetalningar under samma år. Den här gången var det min sambo som erhöll en rätt stor påse pengar. Arvet var villkorat att majoriteten skulle gå till huset. Ibland är det så, vilket man får respektera. Det är svårt att inte känna en viss ödmjukhet över att “få” pengar någon annan arbetat ihop…

Majoriteten av pengarna gick till en extra-amortering för våra bolån, motsvarande 349 957 kr. Utöver det har en stor portion på runt 50 000 kr satts in på familjens “underhålls-konto”, pengar ämnat för framtida underhåll av huset.

Sammantaget ger det inte bara en balansräkning som ser betydligt mer stabil. Soliditeten (sammanlagda tillgångar / skulder) hoppade upp från cirka 55% till drygt 63%. Bolånen sjönk från cirka 1 850 000 kr till prick 1 500 000 kr. Huset köptes för två år sedan för 2 000 000 kr, med 85% belåning, ytterligare 190 000 kr lånades för finansiering av bergvärme, golvmassa till källaren samt vattenburen golvvärme i tvättstugan för ett år sedan. Cirka 300 000 kr har lagts på huset med kontanta medel för en ombyggnation av hela entréplanet i samband med inflytt. Värderingen är satt till konservativa 2 600 000 kr i nuläget. Mycket pengar har alltså lagts på huset men minskad skuldsättning gör att kalkylen numera har en rätt hygglig marginal.

Fortsättningsvis kommer vi amortera 2 500 kr / månad, en minskning från 2 748 kr / månad. Räntekostnaderna kommer sjunka med cirka 1 200 kr. Inte fy skam.

För övrigt rapporterade Tele2 bra siffror, och står fast vid +10% utdelningshöjning nästa vår. Fler småköp i Fingerprint har gjorts senaste veckan, och en hög Ratos köptes under 38 kr.

Må gott och investera väl!

Att mäta utveckling på en sparportfölj

Jag har valt att sluta mäta portföljens värdeutveckling då det hela tiden förändras beroende på hur marknaden prissätter en aktie. Istället väljer jag att mäta insatt kapital dvs hur mycket pengar jag sätter in och köper aktier för, och då aktiernas köpkostnad (inkl. courtage). Detta kallar jag för kapitalbelopp.

Variabler som påverkar förändringen av kapitalbeloppet:

 • Erhållna utdelningar
 • Realisation av vinst eller förlust av aktier
 • Insättningar och uttag

I skrivande stund består portföljen av ett kapitalbelopp i form av aktier som köpts sedan starten. Jag mäter då inte längre det dagsaktuella värdet på dessa innehav, utan hur mycket pengar det kostade att köpa aktierna. Portföljen består också av likvider. Totalt uppgår portföljen till ca 410 000 kr, en till widget har lagts till där man enkelt ser kapitalbeloppet.

På det här sättet kan jag lättare se relationen mellan hur mycket pengar jag allokerar till portföljen, och hur mycket det avkastar. Detta är egentligen mest intressant när man jämför olika sparformer (bankkonto, äga fastigheter, skog & mark, guld). Vad aktier egentligen prissätts till för stunden är det här hänseendet inte så relevant egentligen.

Det förenklar också en hel del när jag försöker göra realistiska prognoser framåt, som grund för att sätta upp rimliga delmål. Det huvudsakliga målet kvarstår givetvis, att leva på passiv månadsinkomst.

Må gott och investera väl!

Månadsrapport för juli 2016 utgår

Det har varit en rätt fragmenterad semester i år och då jag inte var hemma vid månadsskiftet får jag inte fram tillförlitliga siffror för månaden. Den korta versionen är väl att det blev en positiv månad; portföljen steg i värde, utdelningar erhölls och endel aktieaffärer genomfördes. Bland annat har endel trading gjorts vid tillfällen. Precise Biometrics rusade på nyhet om samarbete med Qualcomm, varpå majoritet av innehaven kunde avyttras till en fin vinst.

I övrigt har jag skalat bort endel innehav som gått upp bra på slutet, inför en troligtvis, lite mer volatil höst. Likvider ligger på en rätt hög andel, cirka 15% (börsen har gått upp mycket under juli).

Jag kommer också implementera en förändring i hur portföljutvecklingen redovisas. Istället för att följa värdeutvecklingen kommer jag redovisa den faktiska förändringen av hur mycket kapital som satts in och använts för köp av aktier och likvider. Det kommer därmed också bli lite tydligare hur mycket portföljen växer av vinsthemtagningar. En uppdatering av portföljen kommer ske utifrån nuläget (5 augusti 2016), och kommer anges som referenspunkt.

Må gott och investera väl!

Det blev ingen börskrasch

Enligt den lite striktare definitionen så ska “börsen sjunka med minst 20% under 20 börsdagar” för att kunna definieras som en börskrasch. Det kan då inte riktigt anses vara en börskrasch då Storbritannien folkomröstade för att gå ur EU-utträde. Däremot lär den politiska osäkerheten smitta av sig på finansmarknaderna en tid framöver, och vi har även ett val i USA senare i år där det ska avgöras vem som blir näste president. Fortsatt volatilt med andra ord.

Börskraschen erbjöd lite köpmöjligheter, även om det egentligen inte var en tydlig rea. GAV sänktes på vissa innehav. Då endel belåning nyttjades såldes de av under de följande dagarna med vinst. Förhoppningsvis kan belåningen nollställas relativt snart inför nästa nedgång. För övrigt väntas endel utdelningar nästa månad!

Må gott och investera väl!

Dags för en uppdatering

Jag har riktigt sjunkit in i rollen som hemmapappa, och även om tiden disponeras annorlunda än under tiden då jag vanligtvis lönejobbar, har jag inte förmått att hitta så mycket lust att skriva på sisone. Skälen är främst att jag inte funnit så mycket att skriva om. Jag håller dock på med att utveckla ett par uppslag som skulle kunna bli intressanta inlägg lite längre fram.

Just nu genomlider marknaden en potentiell börskrasch (än vet vi inte riktigt facit, då börsen ska rasa minst 20% under 20 börsdagar i strikt betydelse). Men det kan tänkas medföra alla möjliga problem dras till ytan då spridningseffekterna som skuldkriser, politiska kriser, massarbetslöshet och rescession börjar sköljas över världen. Med andra ord, det är äntligen dags för den första riktiga börsrean på länge!

Det har börjat spenderats lite på de fyndlägen som dykt upp, men rätt försiktigt. Så värst mycket likvider finns inte tillgängligt, endel belåning har använts till lite strategiska köp, samt omplaceringar. En specifik uppdatering kring detta kommer i samband med månadsrapporten. Men det rör främst befintliga innehav.

Jag har vid sidan vid den långsiktiga portföljen handlat lite på tradingvis i bolag som Fingerprint och Precise Biometrics, men också i EnQuest. Med varierad framgång. Sedan ett tag tillbaka verkar det pågå en rätt kraftig handel nedåt i de två förstnämnda så där har jag varit försiktig nettoköpare i ungefär en månad. Vänder det upp kommer det kanske vända upp ordentligt? Fingerprint skulle kunna viktas ett helt eget inlägg om, men jag avstår för tillfället. Jag har svängt lite i min syn på bolaget, av ett par orsaker ju mer jag tittar närmare på bolaget, men den är långt ifrån en kandidat för Kombiportföljen. Därför utgörs innehavet inte av så värst många tusenlappar.

Det är svårt det där med tajming, är en rimlig slutsats. Jag lyckades däremot att vikta om familjens båda PPM-konton, från 40% aktier/60% ränta till 100% ränta den 3 juni och undvek därför det mesta av nedgången under juni, med ett med några procents vinst. Jag kommer i närtid börja vikta 5% i månaden i en aktiefond (med nästan obefintlig avgift!), lite beroende på hur börsen utvecklar sig framöver. En guldexponerad fond kan också tänkas vara ett alternativ, till räntefonden.

I övrigt har juni som utdelningsmånad inte inbringat så värst många hundralappar, men det är ändå pengar som kan sättas i arbete som genererar ytterligare utdelningar. Juli blir en något bättre månad. Det börjar också närma sig augusti månad, månaden då det regelbundna sparandet till Kombiportföljen startar, efter att ha prioriterat högre amorteringar på krediter. Det mesta kommer vara reglerat, nollställt och borttaget samt korten klippta innan september månad är till ända. Det kommer kännas jätteskönt!

I övrigt väntar väl en månadsrapport som kommer se rätt röd ut…

Må gott och investera väl!

Utdelningar från Investor, STAG samt Kinder Morgan

Denna vecka erhölls utdelningar från tre relativt små innehav. Investor gav sammanlagt 230,00 kr, månadsutdelaren STAG Industrial gav 31,58 kr och kvartalsutdelaren Kinder Morgan Inc. gav 32,60 kr.

Samanställning av erhållna utdelningar finns här.

Nästa vecka väntas utdelningar från bland annat Tele2 och Kinnevik.

Må gott och investera väl!