Förändringar fondinnehav

spp_logotype_rgb

Jag har beslutat att likvidera mitt månadssparande i Länsförsäkringar Fastighetsfond när kursen studsade så pass långt upp att det nästan gick jämnt upp. En av anledningarna, den mest uppenbara, är att det är möjligt att gå in i fonden i ett annat skede, då värderingarna är lägre. En annan anledning är att jag hela tiden lyckas köpa när kursen ligger ganska högt upp, för att sedan falla nedåt under ett par veckor för att sedan vandra uppåt inför månadsskiftet. Det skulle kunna vara något slags fenomen som verkar återkomma generellt… Får undersöka saken vidare. En tredje anledning är allt fler negativa tecken för fastighetsbranschen generellt. Exempelvis värderingarna, men också signaler från politiskt håll som kan ha viss påverkan framöver. Jag kommer ställa mig utanför fastighetsbranschen ett tag och se hur utveckling fortskrider.

Jag flyttar in pengar i SPP Obligationsfond istället. Fonden fortsätter prestera riktigt bra, faktiskt bättre än Öhman Realobligationsfond. För tillfället talar mycket för att börsen kommer fortsätta vara volatil, med övervägande nedåtgående trend. Därför kommer jag fortsättningsvis ligga i tryggare alternativ i form av två obligationsfonder.

I korthet:

Sälj: Länsförsäkringar Fastighetsfond | Läs mer
Köp: SPP Obligationsfond | Läs mer
Behåll: Öhman Realobligationsfond | Läs mer

Må gott och investera väl!

Missat tåget?

missat-tåget

Ja, det ser ut som att jag får stå kvar på perrongen denna gång, då börsen återhämtat sig rejält. Mina första aktieköp kommer troligtvis få vänta en tid, då jag ska försöka vara lite disciplinerad vad gäller mina beslut. Aktierna på bevakningslistan betraktar jag som lite för dyra. Det får bli ersättningsbuss i form av tryggare fonder tills det blir köpläge…

Om två dagar lämnar vi över nycklarna till bostadsrätten och flyttar in i huset. Eller rättare sagt, vi mellanlandar hos svärföräldrarna ett par veckor till, då renoveringen dragit ut på tiden (föga förvånande). Det kommer dock bli riktigt fint när det väl hamnat lite färg på väggarna och köket blir färdigt!

Världskonjukturen verkar cirkulera i något slags limbo-läge, kraftigt drogad av stimulansåtgärder bland världens centralbanker och låga styrräntor. Riksbanken sänkte till 0% idag! Jag är fortfarande av uppfattningen att vi närmar oss ett läge då börserna kommer rasa.

Jag överväger börja köpa mindre poster lite mer regelbundet vid dippar som lär kommer den närmaste tiden. Värderingarna måste komma ner förr eller senare. Avanza har som bekant gjort det möjligt att köpa aktier till rätt så låga courtageavgifter. Det är ett bra sätt att sprida ut inköpspriserna för värdepapper, istället för att gå all-in och riskera inlåsning av kapital under längre tid. Tanken är att vikta större delen, inledningsvis, i säkra och trygga obligations- och räntefonder, och då och då skifta över kapital för aktier i mindre portioner. Får se om det ger lön för mödan i framtiden.

Må gått och investera väl!

En liten uppdatering

skatteverket

Renoveringen av vårt nya hus fortgår med oförminskad styrka. Nu börjar innertak, golv och kök monteras, det börjar likna ett hem igen! För övrigt verkar rysskräcken ha gjort sitt återtåg stockholms skärgård, den röd-gröna sörjan känns åter bekanta med sina svikna vallöften – och börsens nedgång verkar, åtminstone för tillfället, ha bottnat.

På den mer positiva sidan tycks värderingarna för endel bolag ha kommit nedåt en bit, även om det i vissa fall är en bit kvar tills det är köpläge. Jag håller tummarna för att TeliaSonera AB (TLSN), men även Ratos AB (Rato B) kommer ner lite till. Jag har också passat på att uppdatera aktiebevakningen med några internationella aktier jag haft ögon på ett tag. Det vore trevligt med lite bättre kassaflöden än vad de svenska bolagen kan uppbringa, i form av mer regelbundna utdelningar…

För övrigt verkar det lite tungt att nå värdetillväxt i fondportföljen denna månad. Främsta orsaken är att fastighetsaktierna rasat ordentligt, trots sin lilla andel av portföljen. Realobligationsfonden, där det mesta ligger placerat har dock en liten fördel – den rasar inte som den övriga börsen gjort.

p.s Dessutom drogs avkastningskatten. Det gör också att värdetillväxten får sig en liten törn… d.s

Må gott och investera väl!

 

Större sättning på aktiemarknaderna

borsras

De senaste dagarna har börserna gått ner rejält, där stockholmsbörsens uppgång under året förbytts mot ett minus. Det är inte helt omöjligt att det snart slår i botten och vi får se en tillfällig rekyl uppåt, innan det fortsätter nedåt ytterligare. Värderingarna är fortsatt höga, även om fler bolag på bevakningslistan nu börjar närma sig attraktiva nivåer.

Månadssparandet i Länsförsäkringar Fastighetsfond har kommit upp i en sådan andel av det totala sparandet gör att den påverkar utvecklingen för hela fondportföljen negativt (i och med att fastighetsaktierna i fonden bokstavligt talat rasat pga av höga utflöden från fastighetsaktier). Det huvudsakliga innehavet ligger i Öhman Realobligationsfond och utveklar sig inte i sådan takt att det motverkar effekterna av att fastighetsfonden sjunker. Det återstår att se om månaden hamnar på ett plus. Obligationsfonden fyller dock sitt syfte – trygg och säkert, när det gungar ordentligt!

För övrigt fortskrider renoveringsprojektet i vårt nya hus enligt plan. Någorlunda enligt plan ska sägas.. Det blir alltid lite överaskningar när det gäller renoveringar. Kostnaderna har också stigit i takt med endel oförutsedda konsekvenser av rivningsdelen av projektet. (Tips: Gör rätt från början. Och att anlita hantverkare är inte fel, även om det kostar lite mer).

P.S TeliaSonera AB (TLSN) fortsätter nedåt – med ett köpläge i antågande D.S

Telia Sonera AB (TLSN) snart köpvärt!

teliasonera_logo_detail

Enligt de senaste kommunicerade budskapen från VDn för Telia Sonera AB (TLSN) så kommer bolagets framtida utveckling kännetecknas av fortsatta investeringar, men också besparingar. De kommer fortsätta lägga fokus kapacitetshöjningar i fibernät och mobilnät på deras kärnmarknader (Norden), men också i de tidigare kritiserade investeringarna i länder i eurasien – deras snabbast växande marknader. Frågan är om det kommer löna sig, eller snarare när. Frågan är också om de andra problemen i Turkiet och Spanien kommer lösa sig inom en nära framtid. Samtidigt så kommunicerades också en intressant, och viktig, detalj. De ska under 2014 och 2015 dela ut minst 3 kr per aktie! Det är goda nyheter för mig som planerar att köpa en första post inom en ganska snar framtid. Håller tummarna för att kursen fortsätter nedåt en bit. Den 30 september gick den ner under 50 kr.

Om jag lyckas köpa till en kurs på 45 kr, med en utdelning på 3 kr blir direktavkastningen ca 6,7 %. Förutsatt att bolaget inte tummar på att upprätthålla lönsamhet. Med en direktavkastning på över 6 % kan väl ändå en viss nedgång accepteras. En lägre direktavkastning borde i Telias fall likställas med högre aktiekurs så det går alltid att sälja om det finns andra mer intressanta case.

Jag kommer inte ha några större förhoppning om en snar kursuppgång i aktien. Faktum är att min prognos är att aktien kommer fortsätta sidledes ett antal år framöver, vilket gör att bolaget klassificeras som ett litet tråkigt och händelsefattigt företag, men med en stabil och attraktiv direktavkastning. Det som skulle kunna förändra kursutvecklingen är utvecklingen på lönsamheten. Jag håller tummarna ökad lönsamhet för det skulle kunna betyda en utdelningshöjning någon gång i framtiden.

Ligger kursen kring 45 kr om en månad ungefär köper jag första posten, annars avvaktar jag till ett bättre läge. Om en månad kanske nedgången på börserna i övrigt har tilltagit vilket skulle kunna leda till ännu bättre köpläge under 45 kr. *håller tummarna*

Må gott och investera väl!

Förändringar fondinnehav

ohmans_nyil

Jag har beslutat att likvidera fondinnehaven i portföljen (utom Länsförsäkringar Fastighetsfond). Börsen störtdyker nu så jag flyttar pengar från en trygg hamn till en ännu tryggare hamn under oktober. Håller på som värst med renoveringar, så någon större koll på marknaden kommer jag ändå inte ha. Öhman Realobligationsfond har presterat bra under året. Fonden innehåller svenska realobligationer utgivna av svenska staten – tryggt och bra, med långa löptider! Fonden har också rätt låg avgift på 0,25 %.

I korthet:

Behåll/månadssparande: Länsförsäkringar Fastighetsfond | Läs mer
Sälj: Spiltan Räntefond Sverige | Läs mer
Sälj: SPP Obligationsfond | Läs mer
Köp: Öhman Realobligationsfond | Läs mer