Månadsrapport augusti 2015

En rätt turbulent månad är till ända. Börserna runt om i världen fick se en ordentlig nedgång efter oro kring hur det egentligen står till i Kina. Landet tycks sakta in, samtidigt som börserna där är extremt övervärderade. Alltid är det något som oroar aktörerna på marknaden, vilket får spridningseffekter. Nedgången fick rätt många bolag att visa rätt fina värderingar. Tyvär tog mina likvider slut alldeles före det stora raset den 24 augusti, men den efterföljande återhämtningen har dock fått det redan illröda siffrorna i mina innehav att bli, ja, lite mindre illröda.

Under månaden fick jag lov att göra ett uttag. Det finns vissa svårigheter att hålla vissa kostnader nere, i kombination med lägre löneutbetalning denna månad, men jag har dock kunnat fylla på sparande på övriga konton. Läget kommer bli bättre nästa månad. Och vi lär oss hela tiden att bli bättre på att hålla tillbaka de impulsiva köpen…

Mitt i detta finns det dock några trevliga aspekter värda att nämna. Sedan ett par månader sedan tycks värdeutvecklingen skilja sig allt mer från det index jag jämför med ibland (för skojs skull). SIX Portfolio Return Index har utvecklats 8,56% på åtta månader, samtidigt som min portfölj avkastat 13,31 % (inkl. utdelningar). En liten tröst med andra ord. En möjlig förklaring är mina inslag av mindre volatila innehav som preferensaktier, samt lite stock-picking på andra listor än Large Cap.

Sammanställning för månaden ser ut så här:

Utdelningar + 597,50 kr
Avkastning – 9 764,00 kr
Procentuell avkastning – 3,33 %
Sparande/Uttag – 2 100,00 kr
Ingående värde 2015-08-01: + 305 333,00 kr
Utgående värde 2015-08-31: + 292 847,00 kr

Må gott och investera väl!

Martin Armstrong

Kusligt intressant dokumentär. Finns att se på SVT Play.

“Martin Armstrong är mästare på att förutse framtiden. Med stor precision har han prickat in ekonomiska toppar och dalar och blivit en rik man. Samtidigt har hans fiender gnisslat tänder. Efter att ha suttit i fängelse för bedrägeri är Armstrong tillbaka på världscenen. Nu varnar han för nästa kollaps – och den kommer snart.”

Väl värt att kolla in Martin Armstrongs blogg också. RSS-flöde saknas tyvär, har tydligen hackats…

Må gott och investera väl!

Paniksäljer!!!

Börserna rasar, mest pga av Kina tycks det. Omxs30 ligger minus 3% i skrivande stund. Jag paniksäljer så fort jag bara hinner trycka iväg ordrarna!! Pulsen är på 200. Det här svider…

Nej, jag skojar bara! Jag har ingen panik, pulsen möjligtvis något förhöjd. Men inte pga av panik. Snarare av att det som nu sker kan ses som ett fint tillfälle att köpa lite fina bolag till bra pris.

Det är synd att likvider saknas bara för egen del. Att använda belåning känns inte riktigt bra i det här läget. Senare i veckan kommer det dock in lite mer sparpengar, så jag hoppas att det inte hinner rekylera uppåt igen förrän senare.

Må gott och investera vä!

 

Några uppdateringar om läget

Det verkar som oron för Kinas konjuktur börjar få större påverkan på börserna runt om i världen. Till skillnad från den senaste Greklandskrisen så kanske det finns viss substans i det som nu sker i Kina, som kan få lite större konsekvenser för mina innehav. Konjukturen kanske vänder nu, med det stora raset som följd? Med vetskapen att börsen går i cykler så lär det studsa tillbaka – förr eller senare. Jag kommer fortsätta köpa regelbundet hur som helst, med sparande och utdelningar.

Bland mina innehav kan noteras nedgångar i det mesta. Exempelvis kan noteras att Atlas Copco har hamnat under 200 kr, senast var i januari. Andra bolag som ABB, Castellum, NCC, Ratos, Tele2 och TeliaSonera backar också. Det som står emot är dock preferensaktierna, trevligt nog. Även om de flesta backar lite, och har så gjort ett tag, är inte nedgången lika brant. Noterar till och med att ett par bolag stiger idag. SAS Pref och fastighetsbolaget Kallebäck Property Invest stiger på en annars illröd börs.

Just nu dominerar säljtrycket nedåt. Men för eller senare bör botten nås denna gång. Själv är jag rätt snabb med att förbruka likviderna som finns tillgängliga lite väl snabbt, så därför är det lite magert med ytterligare köp just nu. Nästa vecka trillar det dock in lite sparpengar, som tröst i en annars klen utdelningsmånad. Ännu klenare blir september, runt 300 kr. Revanschen kommer inte förrän i oktober då en rätt fin summa utdelningar erhålls, och kanske det kommer en börsrevansch då också. Den här tiden är inte den bästa, om man tittar på statistiken.

En annan sak som jag funderade över sedan ett par månader är möjligheten att nyttja belåning som ett sätt att få en liten hävstång, alternativt ett sätt att få igenom köp i ett läge med tillfällig likviditetsbrist. För en tid sen gjorde jag slag i saken och skickade in blanketten och nu har jag en kredit kopplad till ett av mina konton. Dippar som denna kanske kan vara bra tillfälle att nyttja den möjligheten?

Jag tänkte testa möjligheten vid detta tillfälle, och sedan utvärdera. Troligtvis fyller jag på i befintliga innehav i första hand. I andra hand kanske H&M, där jag skulle kunna fylla på igen, då senaste siffrorna visade på fortsatt positiv utveckling. Kursnedgången tycker jag, i det här fallet, egentligen lite ologiskt och visar på tecken på att många säljer utan att se till det fundamentala i bolaget.

Må gott och investera väl!

Köp av fler aktier

Har åter plockat in ABB och AstraZeneca, men även fyllt på i Nordea, Mycronic och Nordea. Strö-köpte även en och annan pref i befintliga innehav. Likvider har åter minskat, till runt 10 %.

Noterar för övrigt att Castellum och NCC återhämtat sig fint under de senaste veckorna. Detta efter att de legat på stort minus sedan jag inledde position för flera månader sedan. Riktiga sorgebarnet får väl anses vara AtlasCopco. Den kan möjligtvis krypa ner under 200 kr. Min första position där var på runt 260 kr! Kommer absolut att hålla i innehavet och fortsätta fylla på med lite aktier då och då.

Ett annat fint bolag är Beijer Alma. Där förväntar jag mig fortsatt tillväxt och fina siffror i övrigt. Inte helt omöjligt att de höjer utdelningen nästa år. Innehaven i preferensaktierna genererar fortsatt fina utdelningar till portföljen, och får så göra ett bra tag till, trots misstanken om att räntorna kommer ticka uppåt under hösten.

Må gott och investera väl!

Grävt bort vissa och vattnat andra innehav

Jag håller på att sälja bort endel innehav som återhämtat sig endel på plus-sidan, främst för att värderingarna i dessa är på väg att bli lite höga. Det passar också väl att ha lite mer likvider liggandes. Oddsen för en stark höst ser, åtminstone historiskt sett, rätt låga… Samtidigt har jag fyllt på lite på mina “fixed income”-innehav som Akelius och Serendipity. Även AtlasCopco fylls på då kursen verkar fortsätta söderut. Snart kanske den hamnar under 200 kr. Skulle underlätta de regelbundna köpen i det bolaget. 3 aktier för under 600 kr, istället för 2 (förbättrar courtaget).

Jag har lite koll på övriga bolag på bevakning, speciellt de som funnits i portföljen tidigare. Inte mycket ser ut att vara prisvärt nog att påbörja positioner i. Än. Jag ska prova på att vänta in en tydlig dipp. Det finns nu nästan 20 % likvider att röra sig med framöver.

Må gott och investera väl!

Utdelning från Akelius Residential och SAS Pref

6590674_std

I fredags kom det lite mer utdelning. Den här gången från kvartals-preffarna Akelius Residential Pref och SAS Pref. Båda bolagen har rapporterat hyffsade siffror nyligen. Så jag kommer fortsätta hålla de i portföljen, och även fylla på med några fler framgent.

Sammanställning av utdelningarna för augusti månad enligt nedan.

Datum Bolag Konto Belopp
2015-08-07 Akelius Residential Pref ISK J 75,00
2015-08-07 Akelius Residential Pref KF J 15,00
2015-08-07 Akelius Residential Pref ISK E 25,00
2015-08-07 Akelius Residential Pref ISK R 80,00
2015-08-07 Akelius Residential Pref ISK C 85,00
2015-08-07 Akelius Residential Pref KF C 55,00
2015-08-07 SAS Pref ISK J 100,00
2015-08-07 SAS Pref KF R 50,00
2015-08-07 SAS Pref ISK C 37,50
2015-08-07 SAS Pref KF C 75,00
Summa 597,50

Denna månad är kanske ingen höjdarmånad utdelningsmässigt, och även nästa månad blir rätt skral. Serendipity Innovations delar ut då, vars kurs har varit rätt dålig, milt uttryckt. Mitt GAV är runt 99 kr men frågan är om det inte är sista gången. Samtidigt har de gjort ett par förvärv under året så siffrorna bör se ok ut framöver. Svår nöt.

Endel försäljningar har gjorts, inte så mycket nya köp dock för aktier jag håller på bevakning. Priserna är förhållandevis höga. Även Hemfosas preff har återhämtat sig fint och där ligger kursen mot mitt GAV rätt bra just nu. De flesta av mina innehav verkar ligga i en positiv trend just nu.

Dock har tänkt hålla lite likvider på runt 10-15 % ifall köptillfälle uppstår vid en större dipp.

Må gott och investera väl!

Sålt lite aktier

Sålde tidigare i veckan endel aktier som gått upp endel. Några hundralappar i förtjänst gav det, men årliga utdelningen sänktes. Det får dock ses som tillfälligt, då jag kommer köpa nya aktier vid tillfälle. Kanske kommer det en dipp snart igen?

Sålde Mycronic, ABB, AstraZeneca, H&M och Mekonomen.

Må gott och investera väl!

Köpa aktier med lånade pengar

kredit-300x191

Tog kontakt med min nätmäklare och ställde lite frågor om att koppla på en kredit till sitt konto. Nätmäklaren Avanza har något som heter Superlånet med fördelaktig ränta samt en vanlig kredit (typ blanco-lån) med högre ränta.

Principen är enkel. Ansök om en kredit. Få krediten kopplad till en ISK eller KF. Använd krediten till att köpa aktier, exempelvis. På din ISK/KF framgår hur mycket kredit du kan nyttja.

Som jag förstod så kan man använda krediten när man egentligen känner för det, utan alla möjliga kostnader under tiden. Så fort man nyttjar kredit debiteras dock ränta. För att reglera skulden när kredit används går det att föra över pengar direkt till det kontot. Det behöver dock inte nödvändigtvis vara från ISK/KF.

En annan intressant aspekt är att det går att uppnå ett nollsummespel när kredit nyttjas, och finns likvida på en ISK/KF. Detta enligt Avanza för att underlätta hanteringen av transaktioner mellan kreditkontot och ISK/KF. När krediten dras och finns likvida på ISK/KF debiteras det ränta på kreditkontot men du erhåller motsvarande ränte på ISK/KF. En rätt fin lösning.

Mitt tanke med en eventuell kredit, jag har inte det i dagsläget, är att lägga köpordrar med lång giltighet till en köpkurs som är förutbestämd. Då jag helst vill ligga fullinvesterad, är det inte säkert att likviderna finns tillgängliga när köptillfället väl ges. Det är här denna lösning blir aktuell.

Själv ska jag fundera ett tag över om detta är något som kan vara aktuellt för egen del. En uppenbar risk är att det bidrar till att blåsa upp värdet på aktier om det används i stor utsträckning av väldigt många investerare. En annan aspekt är att det blir tuffare att reglera eventuella skulder om marknaden rasar, vilket historiskt sett har skett ett antal gånger.

Må gott och investera väl!

p.s icke-sponsrat inlägg! Jag varken stödjer eller avråder bruk av krediter i samband med värdepappershandel… d.s

p.p.s tydligen kan man som bloggare riskera åtal om man ägnar sig åt tvivelaktiga skriverier kring värdepapper som kan antas vara marknadspåverkande p.p.s

Månadsrapport juli 2015

utv-juli-2015

Årets semestermånad får karakteriseras som en månad med återhämtning av portföljen. Den enda plumpen i protokollet var ett nödgat uttag som drog ner sparandet. I övrigt var jag rätt aktiv med ett större antal affärer, som jag skrivit lite mer utförligt här. Sammantaget är jag överlag nöjd med avkastningen som genererades.

Sammanställning för månaden ser ut så här:

Utdelningar + 1 058,65 kr
Avkastning + 17 513,00 kr
Procentuell avkastning + 5,74 %
Sparande/Uttag – 16 100 kr
Ingående värde 2015-07-01: + 303 708,00 kr
Utgående värde 2015-07-31: + 305 333,00 kr

Må gott och investera väl!

Månadsrapport juni 2015

utv-juni-2015

Jag har visst glömt att publicera månadsrapporten för juni. Här kommer den! Sammanfattningsvis var det en bedrövlig månad, där marknaden var rätt orolig för utvecklingen för Grekland.

Sammanställning enligt nedan:

Utdelningar + 408 kr
Avkastning – 14 813,69 kr
Procentuell avkastning – 4,88 %
Sparande/Uttag + 4240 kr
Ingående värde 2015-06-01: + 314 326,00 kr
Utgående värde 2015-06-30: + 303 708,00 kr

Må gott och investera väl!