Månadsrapport september 2015

avkastning-jan-sept-2015

Då var det dags att summera ytterligare en månad. En månad som inneburit ytterligare nedgångar runt om i världen, så även bland mina innehav. Under månaden har jag provat belåning, vilket först resulterade i en liten vinst, redovisat i det här inlägget. En vinst som sakta äts upp av att utvecklingen på Hennes & Mauritz inte resulterade i önskat resultat. Siffrorna i månadsrapporten är delvis missvisande pga ett underskott på kreditkontot kopplat till en av mina ISK. Så, nu har jag provat belåning och så fort jag nollställt det lägger jag det där med belåning åt sidan ett tag. En nyttig lärdom dock.

Siffrorna visar att portföljen ökat något, fastän avkastningen var rätt negativ. Kreditskulden är inte reglerad helt och hållet, – 3 296 kr får räknas av på värdet per sista september. Dessutom tickar det ränta.

Under månaden sålde jag SAS Pref. då jag tyckte kursen närmade sig lite högre nivåer. Tanken är att kunna börja köpa nya aktier när kursen kommit ner under 480 kr ungefär. Andra innehav värda att nämna är preferensaktierna. En fortsatt besvikelse är väl rätt ordval. Jag har varit inne och spekulerat lite kring orsakerna, men antar att det lika bra att löpa hela lina ut och erhålla utdelningar tills de i princip blir värdelösa. Skulle de mot all förmodan kunna avyttras med ett lite plus kommer jag ta det beslutet omgående. Jag äger hellre aktier i några gamla, goda bolag som Atlas Copco eller Castellum. “Fixed-income”-innehaven får väl också betraktas som lite osäkrare placeringar värdemässigt, men renderar somsagt fina utdelningar.

Ett sätt att angripa problemet med innehavet som dessa, med lite “högre risk”, är att försöka vikta nya inköp till stabilare bolag. För att få en annan viktning helt enkelt.

Den negativa utvecklingen till trots. Avkastningen för hela året ligger på plus 6,95 %, inklusive utdelningar på 9,74 %. Blir oktober en bättre månad?

Sammanställning för månaden ser ut så här:

Utdelningar + 228,00 kr
Avkastning 10 727,50 kr
Procentuell avkastning – 3,65 %
Sparande/Uttag + 3 900,00 kr
Ingående värde 2015-09-01: + 292 847,00 kr
Utgående värde 2015-09-30: + 293 961,00 kr

Må gott och investera väl!

Värderingarna har åtminstone kommit ned en bit

Den positiva tonen antyder mitt försök att försöka se positivt på den senaste händelsutvecklingen. Det verkar vara så att osäkerhet på olika nivåer nått aktiemarknaden med en större korrigering nedåt som följd. För stunden visar mina innehav en värdeminskning på runt 11 %, vilket är rätt mycket. Men det skulle kunna fortsätta ner en bra bit till.

Månadens sparande ska snart sättas i arbete, är planen. Samtidigt överväger jag att spara endel av pengarna för att försöka genomföra ett köp på den amerikanska börsen. För att göra det räcker inte några hundralappar. Runt 3200 kr bör köpesumman uppgå till för att ligga bra till courtagemässigt. En tankenöt att försöka knäcka. Det viktigaste är dock att hålla mig till min strategi – köp regelbundet (oavsett hur kursen ligger för tillfället).

Närmast till hands står dock kompletterande köp i några av de mindre innehaven, men även i de större. Alla innehav står ju mer eller mindre på minus, så det är väl bara att välja. Mina preferensaktier verkar bara fortsätta nedåt, vilket börjar kännas rätt konstigt med tanke på det extremt lågra ränteläget. Osäkerheten spelar nog en större roll. Flykten mot säkrare placeringar kan vara en möjlig orsak. Men vad är en säker placering i dagens läge?

Utdelningsmässigt är oktober en av de bättre månaderna. Framförallt är det preferensaktierna och fastighetsbolagen som Saltängen och Kallebäck men också en andra utdelning från NCC som väntar. Det kommer ge ytterligare krut att sätta i arbete. Om spådomarna slår in så väntar en uppåtgående börs framöver, samtidigt som oroligheterna ute i världen ökar. (Kan rekommendera läsning på Martin Armstrongs blogg).

För att avsluta, det här med sparkvot förekommer ganska flitigt ute i bloggvärlden. Tänkte nämna att sparkvoten för egen del ligger runt 30 %, vilket är en helt ok nivå med tanke på husägande, en av oss föräldraledig samt inkomster i det lägre skiktet. Vi börjar få rätt ok kontroll över kostnaderna i hushållet, lyckats få bufferten att växa samtidigt som vi försöker unna oss en dräglig vardag. Till våren önskar sambon i huset en resa till ett sånt där turistställe i Grekland (som isåfall blir vår första gemensamma utlandssemester). Får återkomma hur vi ska lyckas med det konststycket! 🙂

Köpt lite fler aktier

Idag köpte jag på några aktier i bland annat ABB, Atlas Copco, Ratos, SEB och Beijer Alma. Små poster som alltid som drog ner GAV något. Verkar som trenden är nedåt och lär så fortsätta ett tag till. Vilket möjliggör ytterligare köp för att sänka GAV ytterligare.

Må gott och investera väl!

Vänder preffarna uppåt nu?

Noterade att Société Générale köpte 14 838 st preferensaktier i Hemfosa idag, motsvarande knappt 2,6 miljoner kronor, vilket fick kursen att studsa upp till 174,50 kr. Senast kursen låg i den nivån var i maj. Även SAS Pref. gick uppåt endel. Kan det vara så att trenden vänder för preferensaktierna? Ska bli intressant att följa händelseutvecklingen framöver… Önskar gärna att övriga preferensaktier i portföljen återhämtar sig.

Må gott och investera väl!

Sålt SAS Pref.

Jag lade in säljordrar för SAS Pref. häromdagen som gick iväg idag till kursen 494,00 kr/st respektive 495 kr/st (beroende på olika GAV/olika konton). Nu finns inga preferensaktier kvar i bolaget. Strategin är att köpa tillbaka till en lägre kurs eller fylla på i andra bolag alternativt ligga likvid ett litet tag. Försökte få iväg H&M till en högre kurs/liten vinst, men dagen utvecklades åt motsatt håll. Det finns nu rätt många av mina innehav med riktigt röda siffror.

Må gott och investera väl!

Utdelning från Serendipity Innovations…

… och avsaknad av utdelning från AstraZeneca. Det är alltid värt att kolla upp datumet då en aktie handlas utan utdelning. I de allra flesta är det datumet en vecka innan. I AstraZenecas fall är det över en månad, så ingen utdelning från AstraZeneca alltså, då jag köpte de få aktierna jag innehar, efter det datumet.

Däremot trillade det in utdelning från ett bolag som jag har högst motstridiga känslor kring. Jag har tidigare innehavit en större post, då jag deltog i emitteringen av preferensaktierna i våras. Som jag därefter sålde efter första utdelningen. Sedan har jag köpt några stycken och planerat att avyttra de på kort sikt. Så har det inte blivit. Jag håller fortfarande ett antal preffar i detta bolag, som nu ser ut lite annorlunda ut än när jag först tittade på det. En rätt snårig bolagsstruktur med korsägande mellan olika bolag, som tillsammans utgör Serendipity Innovations. Ett antal mindre (spretiga?) förvärv har genomförts under året. Och nu ska bolaget stöpas om något. Håller på att analysera följderna av detta… Kanske blir det lite tydligare. Ser inga tecken på några försämringar vad gäller deras förmåga att dela ut pengar för preferensaktierna dock.

Tillsvidare får väl aktierna skvalpa runt i portföljen och generera utdelningar. Fortsatt lågt ränteläge torde väl gynna kursen.

Sammanställning för månadens utdelningar, enligt följande:

Datum Bolag Konto Belopp
2015-09-18 Serendipity Innovations ISK J 36,00
2015-09-18 Serendipity Innovations KF J 24,00
2015-09-18 Serendipity Innovations KF E 36,00
2015-09-18 Serendipity Innovations KF R 60,00
2015-09-18 Serendipity Innovations ISK C 36,00
2015-09-18 Serendipity Innovations KF C 36,00
Summa 228,00

Månadens enda utdelning landade på 228,00 kr. Nästa månad väntas ett större antal utdelningar från NCC, Klövern pref., Hemfosa Pref., Saltängen Property Invest, Delarka Holding och Kallebäck Property Invest.

Må gott och investera väl!

Sålde lite NCC, köpte lite H&M

Häromdagen köpte jag 40 st NCC till kursen 244,30 kr/st. Därefter sålde jag positionen till kursen 247,40 kr/st. Efter courtage landade vinsten på 120 kr! Efter det köpte jag 30 st H&M till kursen 316,10 kr/st. I båda fallen tycker jag värderingen känns rimligt. Det nervösa läget på marknaderna återspeglar dock inte det för tillfället. H&M presenterade en fantistisk halvårsrapport och där borde värderingen förr eller senare återspeglas i kursen.

Totalt sett sänktes den rullande 12-månaders utdelningen något. Fortsatt turbulens är ser ut att känneteckna hösten. Troligtvis får vi se lite dramatik den närmaste tiden. Kanske det uppenbarar fina köptillfällen?

Må gott och investera väl!

Inköp av aktier

Idag fyllde jag på med några ytterligare aktier. Aktörerna verkar ha lugnat ned sig angående utvecklingen i Kina, och chansar därmed på att dippen är nådd för tillfället. Värderingarna är rätt ok jämfört med för några månader sedan, möjligtvis med rätta. Vinstprognoserna för kommande kvartal kan komma att justeras ned pga av underliggande problem i den ekonomiska utvecklingen i världen. Möjlig nedgång på börsen på kort sikt verkar trolig då en möjlig lågkonjuktur är i antågande?

Sammanställning av köp enligt följande:

  • Atlas Copco, 6 st – 188,50 kr/st
  • Hennes & Mauritz, 1 st – 317,17 kr/st
  • Klövern pref., 1 st – 300,00 kr/st
  • Mycronic, 9 st – 48,60 kr/st
  • NCC, 40 st – 244,30 kr/st
  • Nordea Bank, 6 st – 97,60 kr/st
  • TeliaSonera, 12 st – 46,78 kr/st

Jag använde belåning för att köpa de flesta NCC-aktierna. Får se om det slutar lyckligt. Fortsätter det nedåt är det inte hela världen. De delar ut sin halvårsutdelning i slutet på oktober, vilket får ses som en liten tröst om det blir så. Halvårssiffrorna såg bra ut, med möjlig utdelningshöjning nästa år. Halvårsresultatet överstiger redan hela årets utdelning, och mer därtill. Orderingången har också sett väldigt bra ut.

Första aktien i H&M har köpts efter att jag sålde av innehavet för ett tag sedan. Kursen har kommit ned en bit och det var dags att börja köpa igen.

Passiva inkomsten närmar sig 10 % vilket ser trevligt ut, även om jag för tillfället är skeptisk till att nivån är realistisk. Till exempel kommer nog inte Atlas Copco ha en extrautdelning nästa år…

Må gott och investera väl!