Det blev ingen börskrasch

Enligt den lite striktare definitionen så ska “börsen sjunka med minst 20% under 20 börsdagar” för att kunna definieras som en börskrasch. Det kan då inte riktigt anses vara en börskrasch då Storbritannien folkomröstade för att gå ur EU-utträde. Däremot lär den politiska osäkerheten smitta av sig på finansmarknaderna en tid framöver, och vi har även ett val i USA senare i år där det ska avgöras vem som blir näste president. Fortsatt volatilt med andra ord.

Börskraschen erbjöd lite köpmöjligheter, även om det egentligen inte var en tydlig rea. GAV sänktes på vissa innehav. Då endel belåning nyttjades såldes de av under de följande dagarna med vinst. Förhoppningsvis kan belåningen nollställas relativt snart inför nästa nedgång. För övrigt väntas endel utdelningar nästa månad!

Må gott och investera väl!

Dags för en uppdatering

Jag har riktigt sjunkit in i rollen som hemmapappa, och även om tiden disponeras annorlunda än under tiden då jag vanligtvis lönejobbar, har jag inte förmått att hitta så mycket lust att skriva på sisone. Skälen är främst att jag inte funnit så mycket att skriva om. Jag håller dock på med att utveckla ett par uppslag som skulle kunna bli intressanta inlägg lite längre fram.

Just nu genomlider marknaden en potentiell börskrasch (än vet vi inte riktigt facit, då börsen ska rasa minst 20% under 20 börsdagar i strikt betydelse). Men det kan tänkas medföra alla möjliga problem dras till ytan då spridningseffekterna som skuldkriser, politiska kriser, massarbetslöshet och rescession börjar sköljas över världen. Med andra ord, det är äntligen dags för den första riktiga börsrean på länge!

Det har börjat spenderats lite på de fyndlägen som dykt upp, men rätt försiktigt. Så värst mycket likvider finns inte tillgängligt, endel belåning har använts till lite strategiska köp, samt omplaceringar. En specifik uppdatering kring detta kommer i samband med månadsrapporten. Men det rör främst befintliga innehav.

Jag har vid sidan vid den långsiktiga portföljen handlat lite på tradingvis i bolag som Fingerprint och Precise Biometrics, men också i EnQuest. Med varierad framgång. Sedan ett tag tillbaka verkar det pågå en rätt kraftig handel nedåt i de två förstnämnda så där har jag varit försiktig nettoköpare i ungefär en månad. Vänder det upp kommer det kanske vända upp ordentligt? Fingerprint skulle kunna viktas ett helt eget inlägg om, men jag avstår för tillfället. Jag har svängt lite i min syn på bolaget, av ett par orsaker ju mer jag tittar närmare på bolaget, men den är långt ifrån en kandidat för Kombiportföljen. Därför utgörs innehavet inte av så värst många tusenlappar.

Det är svårt det där med tajming, är en rimlig slutsats. Jag lyckades däremot att vikta om familjens båda PPM-konton, från 40% aktier/60% ränta till 100% ränta den 3 juni och undvek därför det mesta av nedgången under juni, med ett med några procents vinst. Jag kommer i närtid börja vikta 5% i månaden i en aktiefond (med nästan obefintlig avgift!), lite beroende på hur börsen utvecklar sig framöver. En guldexponerad fond kan också tänkas vara ett alternativ, till räntefonden.

I övrigt har juni som utdelningsmånad inte inbringat så värst många hundralappar, men det är ändå pengar som kan sättas i arbete som genererar ytterligare utdelningar. Juli blir en något bättre månad. Det börjar också närma sig augusti månad, månaden då det regelbundna sparandet till Kombiportföljen startar, efter att ha prioriterat högre amorteringar på krediter. Det mesta kommer vara reglerat, nollställt och borttaget samt korten klippta innan september månad är till ända. Det kommer kännas jätteskönt!

I övrigt väntar väl en månadsrapport som kommer se rätt röd ut…

Må gott och investera väl!

Månadsrapport maj 2016

Maj månad blev en relativt bra månad. Portföljen återhämtade sig bra och utdelningsmässigt var det en trevlig månad.

Sammanställning enligt följande:

Utdelningar  4 718,53 kr
Avkastning  7 700,92 kr
Procentuell avkastning  + 2,29%
Sparande/Uttag  0,00 kr
Ingående värde 2016-05-01:  + 328 581,00 kr
Utgående värde 2016-05-31:  + 336 788,00 kr

Må gott och inestera väl!