En lugnare transaktionsmånad2 min read

Även inläggen har varit fåtaliga den senaste tiden, men så kan livet se ut ibland! Jag har varit rätt avvaktande under en stor del av månaden med tanke på den franska valrörelsen, och vad utgången kan tänkas betyda för marknaden. Kanske inte helt oväntat steg börserna kraftigt denna vecka som svar på valresultatet. Etablissemangets guldpojke Emmanuel Macron (Social-liberal) samt anti-etablissemangskvinnan Marine Le Pen (Nationalkonservativ) gick vidare till den andra valomgången. Det återstår att se om de gängse opinionsundersökningarna och de traditionella medierna får rätt den gången, om att den favorit-tippade Macron blir Frankrikes näste president. Tidigare hade de helt fel om att Storbritannien röstade för att lämna EU samt att Trump skulle bli president i USA.

Ur ett investeringsperspektiv är det hela väldigt intressant, främst att se hur marknadsaktörerna påverkas på olika sätt utifrån vad som sker inom politiken i världen. Igår valde jag att kliva ur ett flertal mindre och större innehav (med viss insikt om att det kanske var lite för tidigt). Men det är ibland svårt att vara girig. Innehav jag gick ur har den senaste tiden stigit mellan 5 och 15 procent. Även i innehav där utdelning erhållits i år. Summa summarum genererades ett par-tre tusen i realiserad vinst, varav ungefär hälften gick till att beta av min belåning något.

Utdelningsmässigt blev det drygt 2 000 kr vilket får anses som godkänt. Mer exakta siffror om portföljutvecklingen kommer vid månadsrapporten för april. Just nu är likviderna uppe i drygt 40 000 kr, så det finns lite krut att använda i händelse av att köptillfällen uppstår, men det kanske är bättre att lägga pengarna i en räntefond då väldigt mycket är högt prissatt just nu.

Må gott och investera väl!

4 Kommentarer
  • Johan
   Johan says:

   Hej,

   Ja, det beror lite på exakt vad man tittar på. Det politiska-, det ekonomiska- eller mediala etablissemanget. Eller varför inte alla.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Etablissemang

   Lästips: http://ordfrontforlag.se/ordfront_bok/etablissemanget-och-hur-de-kommer-undan-med-allt/

   Som trogen läsare av Martin Armstrong, som redan för 20 år sedan förutspådde att en växande “3rd party movemement”, eller antietablissemangsrörelse skulle skölja över världen under 2015/2016 och framåt finns här också mycket läsvärt att ta del av. Han har lyckats koppla ihop allt i världen genom sina egenutvecklade modeller, vilket skapar en större förståelse för hur allt hänger ihop. Inte minst hur man kan navigera i världen sett ur ett investeringsperspektiv.

   http://www.armstrongeconomics.com

   Johan

   • Daniel
    Daniel says:

    Ju mer man studerar ordet “etablissemang” desto mindre väldefinierat är det. Det är ett slagord för att fördjupa en känsla av utanförskap så att populister kan dra nytta av det. Det är lika meningslöst som “PK”.

    • Johan
     Johan says:

     Ja, visst är det intressant. 🙂
     Intressant också hur begreppen används inom framförallt media. Och verkar det som orden tappar sin betydelse ju oftare de används, och i fler sammanhang. Ungefär som ‘klimatförändringarna’ eller ‘rasist’.

Kommentering är stängd.