Ett spartips4 min read

Jag har inte skrivit något spartips (mig veterligen) på bloggen. Men här kommer ett spartips som berörde mig själv idag, som jag tänkte dela med mig av.

Kylskåpet slutade fungera och efter en stunds felsökning konstaterade jag att kompressorn började ge upp. Det blev helt enkelt aldrig riktigt kallt i kylskåpet. Några hundra kronor i förlorade kylvaror kändes också lite surt. Så, det var bara att försöka hitta ett kylskåp. Gärna från en affär som har sådant i (eget) lager. Alltså, jag kan inte vänta 2-3 dagar för att varan egentligen ligger i ett centrallager… Det är lite bråttom, vilket egentligen inte alltid är bra ur sparhänsyn. Kan man planera långt i förväg kan man oftare hitta bra produkter till bra pris. En generell tumregel.

Efter ett samtal med svärfar (bärhjälp!) konstaterade vi att en större kedja kunde tänkas ha ett prisvärt alternativ. Denna helg hade de försett butikerna med ett parti kyl/frys av märket Samsung, så det är ju egentligen bara att åka och hämta. För säkerhetsskull passade vi på att stanna till vid en annan kedja. Ja, för att så att säga sondera terrängen -i händelse av att inte missa ett eventuellt fynd. Inget fynd gjordes, men säljaren tyckte att vi absolut skulle agera skyndsamt, för snart blir alla vitvaror flera hundra kronor dyrare. Varför då undrade vi. Jo, det införs en skatt på elektronik, en slags miljöskatt.

Va?

Mycket riktigt så har kära miljöpartiet lyckats få igenom en skatt, som åsidosätter det miljöarbete som redan sker i branschen (RoHS exempelvis). Det verkar vara oerhört mycket kritik mot det här, men tydligen ska vi gilla läget. Det värsta med förslaget är att det endast gäller varor som säljs i Sverige.

VA?!

Skatten bygger på samma idé som skatt på kapital, tillgångar eller någon annan av de hundratal skatter inom i princip alla områden som införts med vanföreställningen att bara “de rikaste (underförstått, de flesta människor i landet) ska bidra till en allt mindre produktiv ekonomi, samt att den inkomst du ska leva på inte är summan av det du får över, utan det politikerna tycker att du ska få behålla.

Jag är av åsikten att de flesta skatter i landet införs när risken för budgetunderskott är nära förestående, alternativt total brist på fantasi, ideologiska skäl eller av rent korruptionsrelaterade skäl snarare än att försöka rationalisera i myndighetsträsket, bidragsträsket eller politikerträsket. (Måste verkligen “Samhället” sköta ALLT i ett land?). Ok, införs en skatt för att beta av stadsskulden -kan jag möjligtvis köpa, även om principen “förbjud politiker a.k.a stat, kommun, landsting att låna pengar överhuvudtaget” borde gälla först och främst.

Så till mitt spartips:

  1. Ska du köpa elektronik (ja, i princip allt som drivs av el/batteri), köp före 1 juli 2017.
  2. Sluta köp elektronik i Sverige -köp av elektronik utomlands kommer löna sig ännu mer.

Av ovanstående skäl köpte jag även en frys, det blev ett bra pris för kombinationen. Att de såklart också matchar varandra får väl ses som en bonus. En extrafrys i källaren kan jag tänka mig att damma av när den nya frysen går sönder -då slipper jag betala dyra pengar pga av en s.k “miljöskatt” (annat ord för utsugning), för en sådan om några år. Jag sparar således pengar även i framtiden. Typ… Jag håller tummarna åtminstone!

Må gott och investera väl!

p.s som avskräckande exempel, alltså inte som inspiration, länkar jag till en annan korkad (föreslagen) skatt (samt andra korkade skatter), som införts i Kalifornien, USA: http://www.sfchronicle.com/business/article/California-plans-for-collecting-taxes-on-11119631.php?google_editors_picks=true d.s